POLICAJAC HEROJ: Dejana slavi cela Grčka

19:30

Na granici 0

Kod spašavanja ljudskog života, jedan sekund je ponekad previše. To su znali policajac iz Beograda, Dejan Bogosavljević i dvije Nišlijke, ljekarka Katarina Stošić i njena kuma, medicinska sestra Aleksandra Nikolić, koji su juče u Stvarosu spasili život starijem Grku, nakon što mu je pozlilo u vodi.

POLICAJAC HEROJ: Dejana slavi cela Grčka
Printscreen/Facebook

Sreća, i činjenica da je u sebi imao tri osobe koje znaju kako se ukazuje prva pomoć, ali i njihovo zalaganje, spasili su neimenovanom Grku život. A naši heroji, skromno i nadsve ljudski kažu za ovo smo obučeni, to nam je posao. Ljudi, gromade.

Ispod objave u fejsbuk grupi “Grčka info”, gdje je vijest o ovom činu troje Srba objavila Milica Nikolić, kćerka jedne od heroina sa plaže, javila se i Radmila Bogosavljević, majka Dejana, policajca i ljudine iz Beograda.

– Ljubi ga mama, tako sam ga vaspitavala da pomaže drugima u nevolji. Bravo – napisala je ona, nakon čega su uslijedili brojni komentari u kojima su joj čestitali.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

A, onda, ogalsio se i sam heroj. Onako skromno, ali ljudski i toplo. Tom prilikom, nije dao da se zaboravi ni njegov poznanik sa plaže, takođe Beograđanin, Boro Radosavljević, koji mu je pomogao da Grka kojem se slošilo u vodi, izvuku na obalu.

– Pomenutog dana boravio sam u Stavrosu, ljetovalištu u Grčkoj gdje sam sa porodicom na godišnjem odmoru. Sve je djelovalo uobičajeno, stajao sam na obali i gledao svoju devetogodišnju kćerkicu kako se igra u moru jer nije iskusan plivač. U jednom trenutku uočio sam u vodi čovjeka koji se čudno ponašao, da bi ubrzo potonuo. Pozvao sam suprugu da preuzme brigu o djetetu, skočio sam u vodu i doplivao do njega. Nije davao znake života, uz veliki napor sam uspio da ga izvučem na obalu, zbog njegove težine i oštrog kamenja na dnu mora – priča Bogosavljević.

Tada je prema njegovim riječima uslijedila borba za svaki sekund, za svaki dah – borba za život. Ono što je naučio na obuci, momentalno je počeo da sprovodi praktično. Vremena nije bilo za bacanje.

– Prilikom izlaska iz mora pomogao mi je poznanik Bora Radosavljević iz Beograda. Uočio sam da je muškarac bio bez svijesti, modar u licu i nije davao znake života. Kako u svom radu veoma često prisustvujem obukama koje se tiču prepoznavanja stanja i pružanja prve pomoći, shvatio sam da odmah moram da oslobodim disajne puteve, pa sam ga postavio u odgovarajući položaj i započeo reanimaciju da bih uspostavio disajnu funkciju. Nakon započinjanja reanimacije i davanja prvih znakova stabilnog stanja u pomoć su mi pritekle dvije žene za koje sam kasnije saznao da su medicinski radnici iz Niša. Zajedničkim snagama smo uspjeli da stabilizujemo čovjeka i predamo ga Hitnoj pomoći koja je ubrzo stigla – ispričao je on za Telegraf.

Skroman, kakav je, kaže da nije očekivao medijsku pažnju. Jer, što bi, samo je radio svoj posao. Zahvalnost, veli, duguje onima koji su mu omogućili da djela u ovakvim situacijama – MUP-u i nadređenima, koji su mu omogućili da prođe potrebnu obuku za spašavanje ljudskih života.

– S obzirom na to da obavljam specifične poslove koji se direktno odnose na zaštitu života najviših stranih zvaničnika koji se nalaze u posjeti republici Srbiji, obučen sam za ovakvu vrstu reagovanja. Nisam očekivao da će ovaj događaj dobiti toliku medijsku pažnju, smatram da je ovo ne samo moja već zasluga cijelog Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno jedinice u kojoj obavljam svoje poslove. Ovom prilikom želim da izrazim zahvalnosti Komandi jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i rukovodiocima odeljenja koji ulažu veliki napor i trud da nam svima obezbjede potrebnu obuku i treninge i uslove za sticanje potrebnih znanja i veština za obavljanje najkompleksnijih poslova i zadataka u MUP. Ta znanja i veštine možemo da iskoristimo i mimo posla kako bi nekome pomogli a i u najsloženijim situacijama spasili i nečiji život – zaključuje Bogosavljević.

“Ništa bez vas Srba”

U razgovoru za Blic, o spašavanju Grka, pričala je tokom jučerašnjeg dana i medicinska sestra Aleksandra Nikolić koja je zajedno sa kumom i ljekarkom Katarinom Stošić i Dejanom Bogosavljevićem spasila život starijem državljaninu Grčke.

– Kuma i ja smo bile na plaži u Stavrosu i vidjela sam kada je jedan čovjek, ispostavilo se da je to naš policajac, izvlačio iz vode jednog krupnog čovjeka koji je bio modar. Nas dvije odmah smo pritrčale, okrenule ga na bok i krenuli sa ispumpavanjem vode. On je izbacivao sukrvicu i pjenu iz pluća – objašnjava ona.

Kako kazuje, otrčala je do vlasnice kafića da joj kaže da pozove Hitnu pomoć.

– Trebalo im je 45 minuta, možda čak i više da dođu. Razlog je to što su dolazili iz Soluna a mi se nalazimo u Stavrosu na ljetovanju – priča Aleksandra i dodaje:

– Naš policajac, Dejan otrčao do spasioca i donio nam kiseonik što nam je mnogo olakšalo. Ja sam otrčala do apartmana da donesem nešto od lijekova što smo imale, međutim u zadnjem trenutku smo saznale od spasioca da mi kao strani državljani ne smijemo u tuđoj zemlji da primjenjujemo nikakvu terapiju – kazuje ona.

Njih dvije su potom, prema njenim riječima, provjerili muškarcu puls i saturaciju.

– Čovjek se u međuvremenu osvijestio, počeo je da vraća boju, tad smo i saznali da je Grk. Vlasnica kafića nam je prevodila. Kako smo saznale, uzeo je neku tabletu za smirenje i bilo mu je loše – navodi Aleksandra.

Kako navodi, Hitna pomoć ga je spakovala i odvezla u bolnicu svjesnog.

– Nama je to posao koji radimo svaki dan kod kuće, ali evo desilo se da to bude na plaži gdje smo bile bez opreme, improvizovali smo i drago nam je što je čovjek živ i svestan odvezen do bolnice. Dobili smo informaciju da je muškarac dobro. Bile su tu kolege iz Sombora isto zdravstveni radnici, tako da su nam Grci koji su zatekli tu na kraju rekli “Ništa bez vas Srba”.

Izvor: srpskainfo

Komentari(0)

Loading