SRAMAN POTEZ ALBANACA: Dostavili Savetu Evrope Rezoluciju o „neosnovanosti tvrdnji o trgovini organima“

12:31

Na granici 0

Stalna misija Albanije dostavila je svim državama članicama Saveta Evrope i posmatračima sramnu Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, usvojenu u albanskom parlamentu 21. jula ove godine, sa molbom da je dostave nadležnim organima, piše "Kosovo onlajn"

SRAMAN POTEZ ALBANACA: Dostavili Savetu Evrope Rezoluciju o „neosnovanosti tvrdnji o trgovini organima“
Printscreen/Youtube

U propratnoj noti posebno se izdvajaju delovi rezolucije koji sadrže tvrdnju o tome da navodi iz izveštaja Dika Martija, ni nakon 10 godina istrage, nisu dokazani, niti su zasnovani na činjenicama, kao i poziv Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da sačini novi izveštaj u kojem će preispitati navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

„Stalno predstavništvo Republike Albanije pri Savetu Evrope izražava svoje komplimente stalnim predstavništvima država članica i posmatrača u Savetu Evrope i ima čast da obavesti da je Parlament Republike Albanije usvojio 21. jula 2022. Rezoluciju o neosnovanim navoda o nedozvoljenoj trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji“, navodi se u albanskoj noti.

Kako se dodaje, rezolucija koja je koja je priložena uz notu je odgovor na Rezoluciju 1782 (2011) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope „Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na KiM“, koja je bazirana na izveštaju (Dokument 12462. od 7. januara 2011.) Dika Martija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Prema rezoluciji koju je usvojio albanski parlament. 21. jula 2022. optužbe iznete u Izveštaju Dika Martija o ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i nedozvoljene trgovine ljudskim organima u Albaniji i/ili na KiM, koje su navedene u paragraf 1 i 4 Rezolucije 1782 PSSE (2011), nakon više od deset godina dubinskih istraga od strane Specijalnih istražnih snaga EU i njenog naslednika, Kancelarije Specijalnog tužioca, ostaju neosnovane, nedokazane i nisu zasnovane na dokazima i činjenicama i stoga ih kao takve treba da posmatraju sve nacionalne i međunarodne institucije“, ističe se u noti.

Dodaje se da se rezolucijom albanskog parlamenta poziva da Parlamentarna skupština Saveta Evrope napravi naknadni izveštaj i da preispita Rezoluciju 1782 (2011), tako što će ponovo proceniti navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i/ili na KiM.

„U svetlu razvoja događaja koji su se odigrali tokom poslednje decenije, činjenica, dokaza i ažuriranih informacija, takođe uzimajući u obzir posvećenost, volju i punu saradnju Albanije i (tzv.) Kosova u službi istine i uspostavljanja pravde. Stalno predstavništvo Albanije ljubazno moli stalna predstavništva država članica i posmatrača u Savetu Evrope da svojim nadležnim državnim organima proslede Rezoluciju o neosnovanim optužbama o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na (tzv.) Kosovu i u Albaniji. Stalno predstavništvo Republike Albanije pri Savetu Evrope koristi ovu priliku da stalnim predstavništvima država članica i država posmatrača Saveta Evrope ponovi izraze svoje duboko poštovanje“, navodi se u albanskoj sramnoj noti.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading