RANJA SLAGAO JAVNOST: Hrvatska rekla da neće slati avione za pomoć Crnoj Gori, nije tačno da ih je MUP CG obavestio da su avioni za gašenje požara nepotrebni!

16:11

Na granici 0

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čelu sa Rankom Krivokapićem obmanulo je javnost Crne Gore kada su saopštili da se protivpožarni aviona iz Hrvatske juče u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, ali da je, kako navode Operativno komunikacioni centar (OKC) obavestio kolege iz Hrvatske da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno.

RANJA SLAGAO JAVNOST: Hrvatska rekla da neće slati avione za pomoć Crnoj Gori, nije tačno da ih je MUP CG obavestio da su avioni za gašenje požara nepotrebni!
EPA

BORBA je imala uvid u jučerašnju službenu prepisku između OKC-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske gdje hrvatska strana navodi kako nema raspoloživih kanadera koje bi mogli ustupiti Crnoj Gori.

Naime, u prepisci u koju je naš portal imao uvid navodi se sledeći citat:

„Poštovani, sukladno Vašem zahtjevu dostavljamo Vam prilog Državnog vatrogasnog operativnog centra pri Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici iz kojega je razvidno da Republika Hrvatska dana 11. kolovoza 2022. godine nema raspoloživih kanadera za pružanje međunarodne pomoći u gašenju požara“

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prepiska je od 11 avgusta, a vreme prepiske je u 13:29.

Ovim je Ranko Krivokapić oštro obmanuo javnost pokušavajući da aludira da je rukovodstvo OKC-a neodgovorno postupilo i da su rekli da kanader za gašenje požara nije potreban a za šta naravno nije objavio nikakvu dokumentaciju.

Podsećanja radi, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić najavio je pre dva dana da će avion Republike Hrvatske pomoći pri gašenju požara na primorju Crne Gore. Avion se međutim nije pojavio, a ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo, po svemu sudeći, neistinu, kako su čelnici OKC-a kazali da kanader nije potreban

„Avion se, 11. avgusta u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, međutim, u međuvremenu je Operativno komunikacioni centar 112 Crne Gore kontaktirao Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Hrvatske i obavijestio ih da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno, nakon čega je avion opozvan“, piše na Tviter nalogu MVP-a.

Načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović i sam je kazao juče za crnogorske medije da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, juče ujutro poslao Hrvatskoj.

„Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri „Canadaira“ od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koji oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu“, rekao je medijima Bešović.

Komentari(0)

Loading