ALERGIČNI NA POMINJANJE SRBA U CRNOJ GORI: NVO trazi povlacenje udžbenika istorije u Srbiji

15:00

Na granici 1

Nevladina organizacija Građanska inicijativa “21. maj” zatražila je od premijera i ministra spoljnih poslova, Dritana Abazovića i Ranka Krivokapića, da Vladi Srbije upute odgovarajuću diplomatsku reakciju i traže povlačenje udžbenika “Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg tipa i društveno-jezičkog smera”.

ALERGIČNI NA POMINJANJE SRBA U CRNOJ GORI: NVO trazi povlacenje udžbenika istorije u Srbiji
Printscreen/Youtube

“U udžbeniku se na neprimeren i neutemeljen način govori o Crnoj Gori, njenoj unutrašnjoj politici i položaju srpskog naroda u njoj”, navodi GI “21.maj”.


Ministarstvo prosvete Srbije ovaj udžbenik je odobrilo za upotrebu u školama od školske 2021/22 godine, autori su dr Duško Lopandić, dr Ratimir Milikić i Manja Milinović a izdavač je “Novi logos” iz Beograda.

Inicijativa, kako je saopšteno, smatra osnovanim da država Crna Gora zatraži povlačenje ovog udženika iz upotrebe sve dok se ne izmeni sporni sadržaj u kojem se o Crnoj Gori, njenoj istoriji i državnosti, obnovi njene nezavisnosti, položaju srpskog naroda u njoj govori, kako smatraju, van konteksta istorijskih i pravnih činjenica i mimo stvarne prakse uživanja i poštovanja ljudskih prava.

Navode da su se obratili i Zaštitniku (ombudsmanu) građana Srbije, Zoranu Pašaliću, sa pritužbom i inicijativom da reaguje odgovarajućom preporukom prema prosvetnim vlastima Srbije jer je, navode, neprihvatljivo da se u otvorenom i demokratskom društvu udžbenička literatura zasniva na lažima i nacionalističkim konstrukcijama.
 

Izvor: tanjug

Komentari(1)

Loading
Gordana

13.10.2022 17:25

Sve Crnogorce iseliti iz Srbije pa nrk zive u krsu na direktorskim pozicijama