UBIO 3 MLADIĆA U NS, SEBI 2 PUTA ZAŠIVAO USTA: Ko je Milan Matković, jedan od najvećih narko bosova Balkana

21:03

Na granici 1

Grupu uhapšenu u okolini Trebinja, koja se sumnjiči za međunarodnu trgovinu narkoticima, navodno, predvodi Milan Matković (37). Matković je jedan od najtraženijih narko-dilera sa Balkana, koji je navodno preuzeo poslove od kriminalnog klana Darka Šarića, nazivajući ga njegovim naslednikom. Međutim, Novosađanima Matković nije poznat kao vođa narko-klana, nego kao devetnaestogodišnjak koji je pre gotovo dve decenije ubio tri osobe u Novom Sadu.

UBIO 3 MLADIĆA U NS, SEBI 2 PUTA ZAŠIVAO USTA: Ko je Milan Matković, jedan od najvećih narko bosova Balkana
MUP

Rafali na Grbavici

Matković je rođen u Mostaru, ali je dugo godina živeo u Veterniku, gde se sa porodicom doselio 1992. godine. Išao je u Elektrotehničku školu, a pažnju javnosti na sebe skreće u večernjim satima 16. oktobra 2004. godine.

U Ulici braće Ribnikar, na Grbavici, rafalima iz automatske puške ubio je Darka Brajovića (26) iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića (25) iz Kotora, koji su imali prebivalište u Đenovićima kod Herceg Novog, kao i policajca Centra bezbednosti u Herceg Novog, Nebojšu Simoviću (32) iz Nikšića. U pucnjavi je povređen D. B. iz Kumbora, tadašnji vaterpolista Vojvodine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Međutim, pre samog ubistva, tada devetnaestogodišnji Matković je ispalio rafal od dvadesetak metaka u jedan kafić u Hilandarskoj ulici, koji su tada držali nastradali. I dalje je nepoznato i šta se to dogodilo što je toliko revoltiralo Milana Matkovića da uzme automatsku pušku i najpre rafal od dvadesetak metaka ispali u kafić, a petnaestak minuta kasnije uđe u zgradu u Ulici braće Ribnikar 43 i načini zločin u stanu broj 13 koji je njegova majka početkom godine iznajmila mladićima iz Crne Gore. Iako su se odmah posle zločina kao motiv najčešće pominjale poslovne veze, u tim odnosima nije došlo do većeg zaoštravanja, zbog čega bi se nesporazum završio trostrukim ubistvom.

I dok su Novosađani bili u šoku zbog svega što se dogodilo, Matković je već bio pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Poternicu za njim raspisao je i Interpol, ali se on predao organima u BiH. Tokom istražnog postupka u Mostaru, Matković je kao razloge za zločin naveo to što su ga Brajović i Bojanić ponižavali i vređali, izražavajući kajanje.

"Žao mi je što sam ih ubio. Zašto me niko nije sprečio da počinim zločin? Teško mi je. Više nikada neću moći mirno da spavam. Plašim se i za svoju porodicu", rekao je Milan Matković (19) iz Veternika pred istražnim sudijom Kantonalnog suda u Mostaru.

Presuda, zatvor, bekstvo

Matković je u Novom Sadu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, ali je presuda poništena, jer je zatvorsku kaznu dobio u BiH, gde mu se sudilo kao njihovom državljaninu.

U BiH mu je određena kazna zatvora do 18 godina. Zapravo, dobio je ukupno 36 godina zatvora, ali kako je tri osobe ubio i jednog ranio dok je imao 19 godina, odnosno dok je bio mlađi punoletnik, prema tamošnjem zakonu nije mogao da bude osuđen na više od 20 godina. Osim toga, priznanje krivice mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost tokom izricanja kazne. Matković je ponovo dospeo u medije 2007. godine, kada je u Zenici, u znak protesta, iglom i koncem sebi zašio usta. Štrajkovao je glađu, a razlog njegovog protesta je navodno bilo psihičko iživljavanje zatvorskog osoblja nad njim i ostalim srpskim zatvorenicima.

Zatražio je da robija u Srbiji, što mu je i dozvoljeno, te je 2009. godine isporučen i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Kada je izašao - nije poznato. Prema pisanju medija, dobio je uslovni otpust i od tada se nalazio u bekstvu.

Hapšenje

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Matković se dovodi u vezu sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina kokaina, kao i sa drugim krivičnim delima u BiH, zemljama regiona, Evropske unije, kao i u prekookeanskim zemljama. Tužilaštvo je za Matkovića navelo da se protiv njega vodi više krivičnih postupaka u različitim državama.

Matković je jedan od petorice uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu, zbog sumnje na niz krivičnih dela, koja uključuju organizovani kriminal, ubistvo, promet opojnih droga, pranje novca, neovlašćen promet oružja, pripremanje krivičnog dela, te falsifikovanje isprava.

Zašivanje usta i štajk

Milan Matković se trenutno nalazi u pritvoru u Državnom zakonu u Vojkovićima, a sada je sa grupom zatvorenika stupio u štrajk glađu. Ovu informaciju je potvrdio za Klix.ba upravnik državnog zatvora Siniša Perković koji kaže da je Matković to uradio jutros.

"Zatvorenik je naneo sebi telesne povrede tako da je sebi zašio usta. Njegove povrede su sanirane i nisu teške", rekao je Perković. Dodao je da je Matković takođe stupio i u štrajk glađu.

 

Izvor: 021.rs

Komentari(1)

Loading
Prebranac

20.01.2023 09:18

Tri mladića koji su sve dobili od njegove porodice,a nameračili se da ih reketiraju i pljačkaju.Ponekad je važno znati do koje granice smeš da ideš,glave u Srbiji padaju i za mnogo manje stvari.