KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SMEĐIH I BELIH JAJA? Evo kako prepoznati da li je jaje od puštenih kokošaka

14:11

Na granici 1

Teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko raznovrsnih načina kao što je jaje.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SMEĐIH I BELIH JAJA? Evo kako prepoznati da li je jaje od puštenih kokošaka
Printscreen/Instagram

Nezaobilazan je dodatak različitim testima, testenini, kremama za kolače i torte.

Osim što možemo birati između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koje najčešće nalazimo u trgovinama, odabrati možemo i boju jaja - belu ili smeđu.

Iako možete pomisliti da se s bojom menja i sastav jaja, to nije slučaj. Boja kokoši određuje boju jajeta.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Bele kokoši najčešći su tip u SAD-u i nose bela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Evropi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. I smeđa i bela jaja iznutra su jednaka.

U Americi su smeđa jaja skuplja, pa se ondje često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Naći se mogu i jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što ponovno određuje vrsta kokoši.

Razlike možemo pronaći ako uspoređujemo jaja iz slobodnog uzgoja s komercijalnima. U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoši snesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja iznutra. Što je boja žumanceta intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veći izgledi da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja nešto su teža od kupovnih jaja iz trgovina te imaju deblju ljusku, što je korisno prilikom transporta jer teže pucaju.

Komentari(1)

Loading
Zeka

20.01.2023 18:07

Imali smo i mi bele kokoši pa su nosile smedja jaja. Ovo mi novo čuti,kakvo perje takva jaja. Možda kod ovih industrijskih pilića. Na selu to nije slučaj. Al ajde. Danas narodu može da se proda bilo koja priča jer 90 posto današnjih korisnika nije videlo kokošku uživo