Da li vas ovo iznenađuje? OVO JE NAJSKUPLJA ZEMLJA ZA ŽIVOT NA BALKANU

19:33

Na granici 0

Crna Gora je najskuplja zemlja za život na Balkanu. Prema podacima internet stranice "Numbeo" na kojoj se mogu naći podaci o uporednim troškovima života u zemljama i gradovima širom sveta, otkriveno je da je Crna Gora zvanično najskuplja zemlja za život u regionu. U to se ne računaju Slovenija i Hrvatska, a cene troškova odnose se na cenu za pojedinca i prosečne četvoročlane porodice.

Da li vas ovo iznenađuje? OVO JE NAJSKUPLJA ZEMLJA ZA ŽIVOT NA BALKANU
Shutterstock

Prosečni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 evra mesečno, bez uračunate rente, dok je prosečnoj četvoročlanoj porodici mesečno potrebno 1.802,6 evra, takođe bez rente. U susednoj Hrvatskoj su cene niže za oko 21 odsto, dok je život u Sloveniji skuplji u proseku za oko 33 odsto u odnosu na Crnu Goru.

Život pojedinca u Crnoj Gori skuplji je u odnosu na pojedinca iz Srbije za oko 4,8 odsto. Prosečnom građaninu u Srbiji potrebno je 25 evra manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosečnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 evra manje.

Prema podacima za Bosnu i Hercegovinu, tamošnjoj sindikalnoj potrošačkoj korpi Saveza samostalnih sindikata, za decembar 2022. godine bilo je potrebno imati 1.529 evra. Što se tiče Srbije, poslednji podaci o životnom standardu za septembar 2022. godine, tročlanoj porodici je trebalo 1,2 prosečne republičke zarade za prosečnu potrošačku korpu od 766 evra.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Izvor: MONDO

Komentari(0)

Loading