LEKAR SE NIJE KUPAO 5 GODINA - Evo šta je zaključio posle "eksperimenta"

20:36

Na granici 0

Džejms Hamblin iznenadio je svet kada je objavio da se nije tuširao pet godina. Doktor i predavač na Jejlu za svoju knjigu "Clean: The New Science of Skin" odlučio je da sprovede eksperiment sa samim sobom.

LEKAR SE NIJE KUPAO 5 GODINA - Evo šta je zaključio posle "eksperimenta"
unsplash.com

Naime, Hamblin se tokom pisanja knjige odlučio da se fokusira na naš najveći organ - kožu. Tokom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsednutost sapunom može uzrokovati alergije.

"Ceo taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći stvarno me je naterao da promenim svoje navike", kaže.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primera radi u probavnom sistemu.

"Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite", ističe.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike, a voda je i dalje njihov važan deo.

"Još uvek ponekad ovlažim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu", zaključio je.

 

Izvor: INDEX.HR

Komentari(0)

Loading