ODLUČENO: Ovo je najisplativija evropska destinacija u 2023, a lepa kao iz sna (VIDEO)

20:32

Na granici 0

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office pravi listu evropskih gradova koji pružaju najbolju vrednost za uloženi novac.

ODLUČENO: Ovo je najisplativija evropska destinacija u 2023, a lepa kao iz sna (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Ovih je dana izašla nova lista za 2023. godinu koja upoređuje 35 evropskih gradova i otkriva koje su to najisplativije evropske destinacije.

Ove godine to je portugalska metropola Lisabon.

The Post Office izračunava i upoređuje prosečnu cenu vikenda u gradu za dve noći u hotelima sa tri zvezdice. Dodajte tome i cenu nekih vrhunskih turističkih atrakcija, razgledanje turističkim autobusom, cenu javnog prevoza, hranu i piće.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Lisabon je pravo mesto ovog leta ako želite da provedete neverovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ova destinacija za odmor našla se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog svetski poznatog noćnog života, prelepih plaža i ukusne hrane.

Iz perspektive turista, cene u portugalskoj prestonici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, koje su porasle za samo 2 posto u odnosu na prošlo leto.

Dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice u proseku koštaju oko 140 evra, što je samo 5% više nego 2022. godine, u poređenju sa povećanjem cene od preko 3 posto u svakom drugom ispitanom gradu. U stvari, cene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mesto za posetu iz više razloga. Grad je donekle nasumično lociran na krševitom pejzažu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznovrsnih i odličnih pogleda. Za njega se kaže da je jedan od najstarijih gradova na svetu, a prema legendi, osnovao ga je Uliks po povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Evropi poneo je Amsterdam, gde bi za vikend trebalo izdvojiti 835 evra, a među najskupljima su Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u susednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mesto na listi gradova sa najskupljim ulaznicama za kulturno-istorijske znamenitosti.

Lista najisplativijih evropskih gradova 2023. godine, počevši od najjeftinijih: Lisabon (Portugal), Vilnjus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska) ), Budimpešta (Mađarska) ), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska).

Izvor: b92

Komentari(0)

Loading