SAVEZ SRBA IZ CRNE GORE UPUTIO OTVORENO PISMO DF-u: Postaviti ultimatum Vladi u sledeće četiri tačke

Alo Redakcija

Na granici 0

SAVEZ SRBA IZ CRNE GORE UPUTIO OTVORENO PISMO DF-u: Postaviti ultimatum Vladi u  sledeće četiri tačke
Foto;youtube printscreen/

Savez Srba iz Crne Gore, kao i do sada upućuje podršku DF -u, u ostvarivanju izbornih obećanja, saopštio je ispred ovog Udruženja, predsednik Željko Čurović.

Njegovo otvoreno pismo Demokratskom frontu prenosimo u celini:

„Pošto Vladu Crne Gore vodi Dritan Abazović, koji od starta ne poštuje instituciju Skupštine Crne Gore, a još manje poslanike koji su ga birali, već ih svojim stavovima ponižava svojim izjavama, apsolutno i do tančina sprovodeći politiku DPS-a, koja se zasnivala na antisrpstvu i diktaturi.

Pročitajte još:

STOMAK JE UVEK JEO NARODE: Konkretnim delovanjem suprotstaviti se rasrbljavanju Srba!

Crna Gora

"Srpskom narodu u Crnoj Gori se prijetilo sa najvišeg nivoa vlasti „traktorijadom“, što će reći, novom „olujom“ progona sa sopstvenih ognjišta. Ta vrsta šikaniranja, progona, obespravljenosti srpskog naroda, je van svake norme demokratskog i građanskog društva, iza koga se kriju naši progonitelji sa antisrpskim agendama. Srpski narod je očigledno određen za odstrel iz nekih centara moći, poručio je u intervjuu za crnogorske medije predsednik udruženja Savez Srba iz Crne Gore, Željko Čurović.

Crna Gora

Zato ne vidimo razlog trpljenja poniženja poslanika većine od strane gospodina Abazovića. Njegovo ponašanje, kao i ponašanje cjelokupne Vlade je kupovanje vremena za konsolidovanje i prepakivanje DPSa kao budućeg političkog partnera.

Jedini način da se zaustavi ponižavajući odnos poslanika većine i njihovih birača, da se kroz ultimatum prebaci odgovornost na Vladu, koja mora ispuniti izborno obećanje u četiri tačke:

1. Potpisivanje temeljnog Ugovora koji je bio dogovoren sa SPC.

2. Popis stanovnika Crne Gore u sledećoj godini po važećim normama popisa.

3. Dodjela državljanstva svim građanima Crne Gore koji su stekli ustavno pravo za to.

4. Da se srpski jezik i pismo tretira ravnopravno u školskim programima sa crnogorskim jezikom.

Nijedna od ovih tačaka se ne kosi sa demokratskim društvima, a svaka je pogažena od strane predhodne vlasti koji su vodili diskriminatorsku politiku prema srpskom narodu, koja se graničila sa fašističkom.

Mi ne vidimo promjene u ovoj vlasti prema srpskom narodu, te ih zato i ne možemo tretirati drugačije van okvira DPSa.

Pošto je u proceduri usvajanje budžeta, kada je Vlada namjerno dovela svoju politiku do ćor budžaka i svojim ponašanjem želi da izazove brzopletosti poslanika DFa, da naprave pogrešan korak, kako bi ih optužili da su u saradnji sa DPS-om srušili Vladu, i ako se vidi iz priloženog da Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem debelo sarađuje sa DPS-om.

Predlažemo da parlamentarna većina usvoji budžet, sa izmjenama i dopunama, kao znak dobre volje i pružene prilike Vladi da ispuni ova četiri obećanja gore navedena.

Takođe da poslanici DFa i ostali iz većine ako hoće da se priključe, da ne dolaze na Skupštinu od 1. januara sledeće godine, sve dok se ne dogovore i na dnevni red ne stave ova četiri obećanja gore navedena i ne učine ih validnim.
U suprotnom ne vidimo razlog podržvanja postojeće Vlade, osim da će svi koji je podržavaju na kraju biti saučesnici obmane biračkog tijela koje se nadalo boljitku.“

U ime SSCG
Željko Čurović

Podsetimo, Administrativni odbor predložio je Skupštini Crne Gore da imenuje za predsednika Državne izborne komisije (DIK) Nikolu Mugošu.

Mugošu su podržali poslanici Građanskog pokreta URA, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS)

Nikola Mugoša je pravni savetnik u DIK od 2015. godine.

Region.rs

Autor: Alo Redakcija