DEA UKLJUČENA U SLUČAJ BUDE BANANE? Šverc TONE I PO KOKAINA povezan sa brutalnim likvidacijama, još nije KRAJ ISTRAGE

Alo Redakcija

17:11

Na granici 0

Poznato je da je osumnjičena Marina Krstović na početku istrage poligrafski ispitivana i da je prošla poligraf.

DEA UKLJUČENA U SLUČAJ BUDE BANANE? Šverc TONE I PO KOKAINA povezan sa brutalnim likvidacijama, još nije KRAJ ISTRAGE
Foto:Youtubeprintscreen/Portal Antena M

Interesovanje DEA

Za istragu protiv Budimira i Marine Krstović, osumnjičenih za krijumčarenje narkotika koji su bili skriveni u kontejneru, zainteresovala se i američka DEA. Šverc tone i po kokaina koji je crnogorska policija krajem avgusta otkrila u magacinu carinskog terminala u zetskom selu.

Moja Novići povezan je s ubistvima u kojima su u poslednjoj godini učestvovali crnogorski državljani, saznaje „Politika“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Iako su za ovu nezakonitu trgovinu narkoticima koji su bili sakriveni u pošiljci sa bananama i čija je vrednost procenjena na više od sto miliona evra osumnjičeni otac i ćerka, Budimir (66) i Marina Krstović (27), naručioci ovog posla tek treba da budu otkriveni. O tome je nedavno govorio i potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

 

Ubistva povezana sa drogom?

– Ne mogu da otkrivam detalje operacije, ali mogu da kažem kako je ovde cilj da se dođe do glavnih, do vrha piramide i očekujem da će se taj rezultat i postići.

Ovde nije reč samo o trgovini drogom ili cigaretama već io ubistvima koja su se dešavala u prethodnom periodu. Spreman sam da se žrtvujem kako bi postigli rezultate – kazao je Abazović nedavno za jedan crnogorski medij.

Tužilaštvo ćuti?

Osim potpredsednika crnogorske vlade, koji se odvažio da javno kaže kako naručioci tone i po kokaina nisu otkriveni, odetaljima istrage svi ostali – ćute. Pre svega nadležno tužilaštvo, koje, osim šturih informacija da su saslušani pojedini svedoci, ne saopštava ništa drugo.

Poznato je da je osumnjičena Marina Krstović na početku istrage poligrafski ispitivana i da je prošla poligraf.

Za 1500kg kokaina potrebna veća organizacija?

Ona je, kako saznajemo, policiji dala podatke o pošiljaocu banana u Ekvadoru, ali tamošnje vlasti nisu pokrenule nikakav postupak. Kako sagovornik, blizak istrazi, kaže tona i po kokaina u Crnu Goru nije mogla da uđe bez veće organizacije.

Kontejneri iz „Južne“ stižu na 15 dana?

Budimir Krstović već 30 godina sa svojom porodicom živi u Beogradu. Najveći je uvoznik banana na ovom području. Porodica Krstović ima veliku hladnjaču na svom imanju u Zeti i Staroj Pazovi. Na svakih 15 do 20 dana iz Južne Amerike stižu im kontejneri s nekoliko desetina kilograma južnog voća, uglavnom banana – otkriva sagovornik.

Pretovar u Italiji?

Kontejner u kojem je pronađena droga je, prema njegovim rečima, natovaren početkom avgusta u Južnoj Americi i on je prekookeanskim brodom stigao do Italije. Tu je, kaže sagovornik, pretovaren na manji brod koji je trebalo da robu razveze po lukama Sredozemlja.

Zbog tapkanja u mestu umešala se DEA?

Krstović i zaposleni u njegovoj firmi te banane vide tek pošto one budu dovezene do njihove hladnjače. Oni nemaju nikakav dodir s pakovanjem, prepakivanjem, utovarom, pretovarom, carinjenjem. Postoje indicije da su kontejneri ove firme i ruta kojom su oni prevoženi od Ekvadora do Crne Gore iskorišćeni za šverc kokaina. Američka agencija za suzbijanje narkotika (DEA) zainteresovala se za ovaj slučaj, pre svega zato što istraga nije utvrdila nešto novo u odnosu na ono što se znalo na početku istrage – tvrdi sagovornik.

O pošiljci kokaina koji je pronađen u kontejneru sa bananama crnogorsku carinu i istražne organe najverovatnije je obavestila DEA.

Zadovoljni zaplenom , nisu hteli u dublju akciju?

– Carinici i istražni organi zadovoljili su se time što je otkrivena i zaplenjena ogromna količina droge, a za njeno krijumčarenje osumnjičili su Krstovića i njegovu ćerku. Crnogorska policija je trebalo da ide dalje, da sačeka kako bi videla da li će se i ko pojaviti u magacinu i otvoriti kontejner.

Sprega krijumčara, policije i delova crnogorske vlasti?

Postoji i druga mogućnost, a to je da postoji sprega naručioca ovog posla i pripadnika crnogorske vlasti i tamošnjih bezbednosnih struktura. Moje je mišljenje da je neko ovu drogu trebalo da „skine“ sa kontejnera negde na putu do Crne Gore: da li u Italiji prilikom pretovara, u Luci Bar ili carini – ne znam – kaže sagovornik.

Marina Krstović uhapšena je 26.avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina zaplenjenog uzetskom selu Mojanovići. U akciji koja je rezultirala zaplenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Region.RS/DAN

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading