NA PRAGU OBAVEZNE VAKCINACIJE? Komšije uvode novčane kazne za "neodgovorne" građane

Alo Redakcija

09:11

Na granici 0

Slovenačka vlada donela je pre dva meseca odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 za zaposlene u državnoj upravi.

NA PRAGU OBAVEZNE VAKCINACIJE? Komšije uvode novčane kazne za "neodgovorne" građane
shutterstock

U Sloveniji, u kojoj je i dalje vrlo opterećen zdravstveni sistem zbog kovida-19, razmišljaju o novčanom kažnavanju onih koji nisu vakcinisani, a završe na bolničkom lečenju zbog korona virusa.

To je u razgovoru za slovenački radio potvrdila epidemiološkinja i predsednica Lekarske komore Bojana Beović.

– Na jednoj strani su oni koji su bili odgovorni i vakcinisali se, a na drugoj oni koji ne žele da se vakcinišu, a uprkos tome uživaju sve beneficije – kazala je Beović i navela da zbog toga dolazi do inicijative da nevakcinisani, koji završe na bolničkom lečenju, plate deo troškova lečenja.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Beović je mišljenja da bi to bilo pravedno rešenje.

Ona se ne zalaže za uvođenje obavezne vakcinacije jer smatra da bi to, kako je navela, imalo suprotan efekat i da bi takva odluka izazvala javno protivljenje vakcinaciji.

Obavezna vakcinacija u Sloveniji bila bi moguća samo ako se postigne opšti društveni konsenzus, možda čak i putem referenduma, navela je Beović.

Smatra da bi svojim zaposlenima određeni poslodavci trebalo da odrede imunizaciju kao uslov za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenačka vlada donela je pre dva meseca odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocene o tome da li je to u skladu s Ustavom, suspendovao Ustavni sud koji će ovih dana o tome doneti konačnu presudu.

Tanjug

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading