BAN JELAČIĆ JE BIO SRBIN KATOLIK? Rođen u Petrovaradinu, bolovao od sifilisa i nosio perike!

Alo Redakcija

10:31

Na granici 0

Ban Josip Jelačić, rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra, 1801. godine, u kući koja je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu, u Beogradskoj ulici.

BAN JELAČIĆ JE BIO SRBIN KATOLIK? Rođen u Petrovaradinu, bolovao od sifilisa i nosio perike!
Foto: Printscreen

Jelačić je kršten u crkvi sv. Jurja (izgrađena 1701. godine i u nalazi se blizu kuće) u kojoj je sačuvana krstionica u kojoj je napravljen obred krštenja. Otac Franjo bio je zapovednik tvrđave i tu kuću je dobio na korišćenje do 1805. godine, kada je dobio premeštaj i kada se porodica odselila.

1848. godine, ustoličen je za bana, što je učinio na Trgu Svete Katarine Srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca (jer je zagrebački biskup bio sprečen). Sam taj trenutak izgleda dirljivo-istorijski, kada je reč o odnosima Hrvata i Srba.

Tajanstvena bolest grla pogodila je mladog Josipa Jelačića u dobi od samo 24 godine i tada je mislio da mu je kraj. Nakon toga, ipak je uspeo da poživi duže od 30 godina iako je u međuvremenu dobio i sifilis od kojeg je pogrešno lečen pa je ostao bez kose.

– Jelačića su obožavali vojnici, bio je omiljen u svakom društvu, plesao je savršeno, znao je da svira i peva. Imao je velikog uspeha kod žena. Bio je sklon avanturama. Jelačić je bio jako nesretan i dugo vremena nosio je perike kako bi prikrio nedostatak kose. Tek kada je postao ban i javna osoba, prestao je da nosi periku.

Vojsilav Šešelj o istorijskim činjenicama o ličnosti Josipa Jelačića:

‘’Feldmaršal Josip Jelačić nije bio Hrvat, on je bio Srbin katolik, sin austrijskog podmaršala Franje Jelačića, komandanta krajiške vojske. Josip Jelačić je izabran, odnosno imenovan, austrijski car ga je imenovao za bana Kraljevine Hrvatske, sastavljene od samo tri županije i bana Kraljevine Slavonije.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading