TITO IM JE UZOR Austrijski komunisti odlepili za Brozom!

Alo Redakcija

12:30

Na granici 0

Pobednici na prošlim lokalnim izborima u Gracu, Elke Kar, šefici Komunističke partije Austrije (KPO) u tom gradu, uzor je Josip Broz Tito.

TITO IM JE UZOR Austrijski komunisti odlepili za Brozom!
foto: Youtube

„Smatrala sam dobrim kurs Tita sa nesvrstanim državama. On je uspostavio jedan dobar sistem sa svim tim državama i imala sam osećaj da to može da funkcioniše“, kazala je Kar u intervjuu “ Jutarnjem listu „.

Kar je čak kazala da i danas još rado sluša „jugoslovensku muziku “ i da se lično odaziva na poziv klubova sa tog prostora.

Autrijski istoričar Florijan Biber iz Centra za jugoistočnoevropske studije na univerzitetu u Gracu, kaže da je Tito bio pozitivan, jer bio za mnoge ujedinjujući simbol.

Međutim, u izjavi za APA, ističe da je ujedno i problematičan simbol, jer nije demokratski vladao i u ranoj fazi vladavine je pod njegovom vlašću počinjeno mnogo zločina.

Biber je dodao da, u poređenju sa sovjetskim državama, u Jugoslaviji nije bilo toliko ograničenja slobode, postojala je sloboda putovanja, kulturalna i književna sloboda, kao i mogućnost da se režim uz izuzetak nekih stvari kritikuje.

„Zbog svega toga mogu razumeti da Tito izaziva pozitivne asocijacije kod mnogih, ali ni on nije neproblematična ličnost“, rekao je on.

Istakao je da KPO koristi „JU nostalgiju“ sa namerom da pridobije glasače poreklom sa tog prostora.

Istovremeno podseća da je to neuobičajeno za KPO u Austriji, koja je bila sovjetski orijentisana, a ne jugoslovenski.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading