SRPSKO KOLO USRED ČIKAGA Devojke i mladići u narodnim nošnjama oduševili Amerikance! (VIDEO)

Alo Redakcija

13:42

Na granici 0

Amerika je proslavila Columbus day koji se, u svetlu najnovijih političkih prestrojavanja u Beloj kući, od ove godine naziva drugačije – Indidžinus dej

SRPSKO KOLO USRED ČIKAGA Devojke i mladići u narodnim nošnjama oduševili Amerikance! (VIDEO)
Foto: Printscreen

Tako da sada Amerikanci, umesto onih koji su otkrili Ameriku, slave praznik onih koji su otkriveni, tačnije indijanskih plemena koja su vekovima pre dolaska belog čoveka živela na ovim prostorima.

Ono što se nije menjalo i što je ostala tradicija na ovaj dan, bar kada je grad Čikago u pitanju, jeste parada u kojoj su ove godine po prvi put nastupili i predstavnici Srbije.

Na paradi nismo videli indijance na konjima, sa lukovima i strelama, ali zato jesmo mladiće i devojke u srpskim narodnim nošnjama, zajedno sa predstavnicima drugih etničkih zajednica, poput Poljaka, Filipinaca, Nemaca, Tajlanđana, Bugara, Čileanaca i naravno, i dalje najbrojnijih Italijana, koji, stekao se utisak, i dalje slave svog zemljaka Kristifera Kolumba, čije statue su prošle godine rušene i skrnavljene u celoj Americi.

Na čelu srpskog dela parade nalazio se konzul Damjan Jović sa suprugom i vicekonzulom Aleksandrom Milićem. Iza njih je bio Predrag Đorić, vozač rikše, drugog zanimanja pored onog kamiondžijskog, u kome čikaški Srbi imaju primat i dominaciju.

Na kraju kolone bila je glavna atrakcija, mladići i devojke iz ansambla “Oko sokolovo” predvođeni koreografom Milanom Andrijanićem, koji su građane Čikaga oduševili izvodeći splet naših tradicionalnih igara u pokretu, krećući se u dugačkoj koloni kroz centar Čikaga.

Pogledajte šta je zabeležila ekipa Serbian News USA na ulicama “vetrovitog grada”…

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading