KO JE RAZBIO JUGOSLAVIJU I DA LI JE TITO OBEĆAO KOSOVO ALBANCIMA: On je znao sve tajne SFRJ

Alo Redakcija

09:00

Na granici 0

On je u poslednjem intervjuu odgovorio na pitanje ko je i zašto "razbio" Jugoslaviju.

KO JE RAZBIO JUGOSLAVIJU I DA LI JE TITO OBEĆAO KOSOVO ALBANCIMA: On je znao sve tajne SFRJ
foto: Youtube

Borisav Jović, koji je danas preminuo u Beogradu u 92. godini, bio je akter i svedok najvećih političkih događaja krajem osamdesetih i devedesetih 20. veka. Bio je pretposlednji predsednik Predsedništva SFRJ tokom godina raspleta i raspada Jugoslavije, a kasnije i predsednik vladajuće partije SPS.

On je u poslednjem intervjuu koji je dao za beogradski Espreso odgovorio na pitanje ko je i zašto „razbio“ Jugoslaviju.

– Ko je razbio Jugoslaviju? Rasturile su je velike sile koje su pomogle takvu politiku, jer je poslat čovek koji će tu politiku da sprovodi, a velike sile će da pomažu. Kome su oni dali oružje? Dali su Hrvatima i Slovencima. Ko je te zemlje podržao u rasturanju Jugoslavije na konferenciji u Hagu? Mi smo se tamo skupili da vidimo kako da se reši jugoslovenski problem jer će izbiti rat – kazao je on pa dodao:

– Prvo smo svi održali govore, rekli smo šta ko misli, pa nam je rečeno: „Idite kući i na sledećoj konferenciji ćemo vam predložiti konkretno rešenje“. U međuvremenu je Miteran pozvao Miloševića, pošto su znali da je Srbija ta koja se ne slaže sa razbijanjem Jugoslavije. Pozvao ga je i rekao: „Znaš šta? Treba neki predlog da se načini za tu konferenciju, ne možemo da idemo tamo pa samo da diskutujemo, neki predlog, a mi smo mislili da predložimo pravnu, stručnu komisiju koja će da protumači Ustav i da vam rešenja. Ja ću da predložim našeg predsednika Ustavne komisije da on presedava radom te komisije i da oni daju neki pametan predlog. Molim te da se složiš. Imaj veru u mene“. On je to rekao i slagao ga. Ta komisija je izašla i predložila rasturanje Jugoslavije, možda nije ni zasedala. Uglavnom predložila je rasturanje Jugoslavije i onda su se tamo izjašnjavali ko prihvata, a ko ne.

Na pitanje šta je Slobodan Milošević kazao kada je shvatio da je prevaren, on odgovara:

– Razgovarali smo i konstatovali smo da smo prevareni. ja sam sa Miteranom razgovarao pre toga i rekao mu da postoji opasnost rasturanja Jugoslavije i da Slovenija i Hrvatska žele da se otcepe po svaku cenu. Rekao sam mu da bi trebao da na osnovu evropskih dokumenata, helsinškog akta po kome se granice ne mogu menjati i rasturati države da utiče na sve da poštuju ta pravila. On kaže: „Znate, ako Slovenija i Hrvatska hoće da se otcepe, mi tu ništa ne možemo“. Jednostavno velike sile su odlučile da razbiju Jugoslaviju, nije bila više tampon zona.

Titovo obećanje

Na pitanje da li je tačna priča da je Tito obećao Enveru Hodži Kosovo, odgovorio je:

– To je tačno, ali pazite Tito je i njega prevario. Stvar je bila u tome… Nije Tito bio protiv toga da Albaniji da Kosovo. U toku rata Albanija se borila na strani Italije i Hitlera i Tito je pokušavao da ih okrene na stranu partizana. Obećao im je da će dozvoliti da svi Albanci nakon rata budu u istoj državi. Međutim kada je 1947/48 Enver Hodža došao u Jugoslaviju, Tito mu je kazao: „U ovom trenutku bi mi Srbi zamerili mnogo. Nije sad situacija. To ćemo da sprovedemo. Ja imam plan da stvorimo Balkansku konfederaciju s Bugarskom i Albanijom, tada kada budemo u jednoj državi to ćemo da uradimo“.

Pratite nas i na Facebook-u

Autor: Alo Redakcija

Tagovi:

Komentari(0)

Loading