Crna Gora

13:11

24 novembra, 2021

Ništa od obnavljanja istorijske, tradicionalne, istinske Crne Gore, nove sankcije Rusiji!

CRNA Gora je prihvatila nove restriktivne mere EU zbog "pripajanja" Krima Rusiji i tako nastavila kontinuiranu diplomatsku politiku još iz vremena režima Mila Đukanovića.

Foto: EPA

Politički analitičar Boško Vukićević, bivši savetnik premijera Zdravka Krivokapića, ovakvo vođenje spoljne politike Crne Gore vidi kao „moralni pad nove vlasti“.

– Nakon istorijskog obaranja autokratije od strane slobodnih ljudi, opšte očekivanje kod građana bilo je da će doći do obnavljanja istorijske, tradicionalne, istinske Crne Gore, ali i uspostavljanja države koja će voditi računa prvenstveno o sopstvenim interesima, a ne stranim. Litije su pobedile s namerom da Crnu Goru vratimo sebi, a ne da je isporučimo belosvetskim moćnicima na upravljanje. Nova vlast ne samo da nije napravila korake u smeru istorijske obnove Crne Gore, već je učinila sve da ide u suprotnom. Ona se na sve moguće načine trudi da poruči zapadnim sferama: bićemo vaši pokorniji vazali nego što je ikada bio Milo Đukanović – kaže za „Novosti“ Vukićević.

On podseća da je Rusija večni prijatelj bez čije viševekovne pomoći Crne Gore ne bi bilo.

– Tek nakon toga dolaze i ekonomski razlozi. Plansko ugrožavanje domaćeg turizma je nešto što se ne može racionalno objasniti. Treba se osvrnuti i na bezbednosni aspekt. Ti od sebe praviš neprijateljsku teritoriju i metu za državu sa najvećim nuklearnim arsenalom i najsavremenijim raketnim sistemima – zaključuje Vukićević.

Petar Marković, šef stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, saopštio je da najnovija odluka o nastavku i dodatnim sankcijama Rusiji govori o tome koliko je crnogorska administracija posvećena članstvu i promovisanju zapadnih vrednosti.

– Često takve odluke nisu lake za državu koja zavisi od turizma, a sankcije se odnose na državu koja je naše emotivno tržište. Međutim, Crna Gora je politiku EU prepoznala i stavila kao prioritet što se u Briselu veoma ceni – naveo je Marković.

VINA NAJVEĆI IZVOZNI ADUT

CRNOGORSKI izvoz u Rusiju i do sada je bio slab, dok su vina bila najpoznatiji proizvod iz Montenegra. Posle uvođenja ranijih sankcija, Rusija je zabranila uvoz iz Crne Gore mesa, ribe, plodova mora, sireva, voća i povrća. U jednom trenutku stopiran je i uvoz vina podgoričkih „Plantaža“.

Region.RS/Novosti

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.