SRPSKI TRAVAR RAZBIO NAJVEĆE MITOVE: "Nemojte piti čaj kada ste bolesni, to je greška"

20:00

Ostale vesti 0

Kada pomislimo na upotrebu lekovitih biljka, prva asocijacija nam bude kroz čaj i kada smo bolesni. Međutim srpski travar Momčilo Antonijević, je odlučio da razbije mnoge mitove.

SRPSKI TRAVAR RAZBIO NAJVEĆE MITOVE: "Nemojte piti čaj kada ste bolesni, to je greška"
Shutterstock

Antonijević je objavio knjigu recepata pod nazivom "Divlji kuvar", a iz te knjige je moguće kuvati i za vegeterijance, vegane i one koji vole meso i to sa namirnicama koje su sveže ubrane iz prirode.

"Mi najčešće lekovite biljke koristimo za čaj i kada smo bolesni, ali to je greška, njih treba prvenstveno kao preventivu da ostanemo zdravi", rekao je Antonijević u gostovanju za TV Prva.

Dodaje da pored pripremanja čajeva, biljke iz prirode mogu da se koriste i u kuhinji, te da bi veoma pomogle u pročišćavanju organizma od masne zimske hrane i toksina. Kao primer navodi maslačak i savetuje da ga treba ubrati i koristiti pre nego što biljka procveta, jer je nakon toga neupotrebljiv.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Objašnjava da maslačak ima malo gorči ukus, ali da se može kombinovati u sihrani sa listovima jagorčevine i mišijakije, takođe je od cveta maslačka moguće napraviti i sirup, a koren koristi kada se izvadi u poznu jesen, tako što se opere dobro, preprži, samelje te kao takav može da služi i kao zamena za kafu.

Mslačak, kaže on, odlično deluje na jetru i povećava prokrvljenost bubrega, preporučuje ga ljudima koji se oporavljaju od moždanog udara, ali upozorava da je svaku biljku iz prirode nepohodno ubrati sa čistog i nezagađenog područja.

"Sada kreće i sezona sremuša, on sadrži u sebi supstancu koja se zove alin i ta supstanca je jakjo nestabilna, zato je dobro jesti sremuš neposredno nakon branja, jer, što duže stoji, njegova vrednost se gubi", rekao je on.

Sremuš još nazivaju i divlji beli luk, ali i "medveđi luk", njega je, kaže on, moguće kombinovati uz pite i proje. Napominje da je lekovito dejstvo sremuša veoma značajno, efikasan je u čišćenju krvnih sudova i to samo ako se koristi svaki dan u toku nedelje.

Izvor: B92, TV PRVA

Komentari(0)

Loading