SRBI ZA SRBE U Gračanici otvorena NAJLEPŠA FABRIKA domaćih proizvoda

18:34

Ostale vesti 0

Na ekonomskom imanju manastira Gračanice je u četvrtak oko 60 članova, donatora i prijatelja Humanitarne organizacije Srbi za Srbe prisustvovalo otvaranju fabrike za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova.

SRBI ZA SRBE U Gračanici otvorena NAJLEPŠA FABRIKA domaćih proizvoda
Srbi za Srbe

Sredstva za realizaciju ovog projekta vrednog 67.000 evra prikupljana su u sklopu donatorske večere u Beogradu 2021. godine i nekoliko drugih događaja koji su namenjeni za ovaj projekat.

Polovinu sredstava donirala je organizacija "Srbi za Srbe", a drugu polovinu organizacija "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujona. Čin osvećenja obavio je Vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je blagoslovio dolazak velikog broja ljudi u Gračanicu i izrazio veliku blagodarnost organizaciji "Srbu za Srbe" i svim donatorima na uspešnom sprovođenju projekta.

Srbi za Srbe
 

 

- Ujedno, Vladika je izrazio molbu da nastavimo sa podrškom u izgradnji ovog velikog ekonomskog imanja kako bi trajno obezbedili podršku za više desetina porodica koje će biti zaposlene na ovom imanju. Posetili smo i manastir Gračanicu, a nakon toga bili ugošćeni i na ručku zahvalnosti od strane naših saradnika iz organizacije Majka devet Jugovića, poručili su iz organizacije "Srbi za Srbe".

Pogon za proizvodnju sokova je smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske, objekat površine 90 kvadrata je podeljen na tri dela - prostor za proizvodnju, rashladna komora i magacin. Biće korišćeno voće sa poljoprivrednih dobra manastira Gračanica i drugrih manastira Eparhije raško-prizrenske gde su veće ili manje parcele na kojima se uzgaja voće. Reč je o raznovrsnom voću koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Srbi za Srbe
 

 

Deo proizvoda bi bio korišćen za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, kao i za druge manastire na teritoriji Eparihije raško-prizrenske, ali i za prodaju koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

 

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading