SJAJNE VESTI: Film "Kako smo branili svetinje" osvojio 1. nagradu na međunarodnom festivalu (VIDEO)

14:03

Ostale vesti 0

"Dokumentarni film "Kako smo branili svetinje" koji je radila producentska kuća "Ramonda" iz Beograda u saradnji sa Savezom Srba iz Crne Gore, nagrađen je prvom nagradom "Zlatna Buklija" u konkurenciji 300 dokumentarnih filmova na međunarodnom Festivalu u Velikoj Plani," ekskluzivno za Region.alo izjavio je autor filma Željko Čurović.

SJAJNE VESTI: Film "Kako smo branili svetinje"  osvojio 1. nagradu na međunarodnom festivalu (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Čurović je za Region.alo.rs rekao, da je film nastao kao ideja da se istina ne zaboravi. Kako kaže, želeli su da prikažu fenomen litija i razlog zbog kojeg je došlo do pokretanja istih.

Printscreen/Youtube
 

 

Jedan deo javnosti je negativno komentarisao film- "Kako smo branili svetinje," iz razloga što je značajan prostor u filmu dat određenim političarima iz Crne Gore. Naime, koji je razlog zbog kojeg ste film upravo počeli sa poslanicima iz crnogorskog parlamenta?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Činjenica stoji u tome, da nije bilo naopake politike, ne bi bilo ni potrebe za litijama.

Politika je ta koja je dovela do naopakog "Zakona o vjeroispovijesti", kojim su htjeli da legalizuju otimanje svetinja i imovine SPC.

Printscreen/Youtube
 

Čitav početni proces se odigravao u parlamentu Crne Gore u kome su na kraju pohapšeni poslanici koji su se suprotstavili takvom nakaradnom zakonu. Usprotivili su se te užasne noći u borbi protiv antihrišćana i njihove zle namjere, pozvali narod na pobunu.

Ta pobuna je pretvorena kasnije u veličanstvene litije, koje su oslikavale biblijsku sliku, živog krsta, od Savine Mileševe, do manastira Savina, od Savinih izvora do svetih Trojica, sa živom molitvom na usnama i ikonama u rukama, molili su Boga da ih ne odrine (odbaci), kadili su zemlju tamjanom na čelu sa svojim arhijerejima i sveštenicima i uspjeli u tome da odbrane svetinje, makar za ovo vrijeme. Zbog toga smo u filmu prikazali poslanike koji su stali uz svoju crkvu i na strani pravde," objasnio je autor filma. 

Printscreen/Youtube
 

 

On podseća kako su snimili i sveštenike i ljude iz naroda koji su učestvovali na litijama, te da su svi oni pričali na svoj način, sopstveno viđenje fenomena litija. Napominje i da je namjera čitavog tima koji je radio na filmu bila časna, da se istina ne zaboravi. 

"Čovjek je kvarljiva roba i podložan je raznim uticajima. Ti uticaji su mogli da promijene svakog učesnika litija, kao što su i promijenili pojedine. Zato je potreban zapis, kao svjedok događaja," zaključio je Čurović.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading