VIŠE OVLAŠĆENJA: EUROPOL Europol će lakše razmenjivati podatke sa državama koje nisu u EU

11:11

Ostale vesti 0

Evropski parlament podržao je paket kojim se daje više ovlašćenja za Europol u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, jer se, kako su rekli, suočava sa novim izazovima zbog digitalne transformacije i pandemije Kovid-19. Agencija za podršku i jačanje saradnje u oblasti sprovođenja zakona između zemalja EU, Europol je, između ostalog, ovlašćen da se bori protiv terorizma, trgovine drogom, pranja novca, trgovine ljudima, seksualnog zlostavljanja i eksploatacije.

VIŠE OVLAŠĆENJA: EUROPOL Europol će lakše razmenjivati podatke sa državama koje nisu u EU
EPA

Kako se navodi u izjavi objavljenoj na sajtu parlamemta, primetan je porast sajber kriminala usled faktora kao što su nove tehnologije, globalizacija, međusobna povezanost, digitalna transformacija i nedavno pandemija. Ove promene su predstavljale značajne izazove za sprovođenje zakona u EU, što je rezultiralo potrebom da se obrađuju velike količine podataka i koristi šifrovanje za borbu protiv kriminala, piše u izjavi. 

Parlament je ranije pozvao na jačanje agencija EU, uključujući Europol, kako bi odgovorile na izazove internetskog i finansijskog kriminala. Tokom prvih plenarnih sednica u maju i junu, poslanici EP su podržali predloge da se Europolu daju veća ovlašćenja u borbi protiv kriminala i terorizma.

Ovo bi omogućilo Europolu da poboljša razmenu informacija kroz povećanu saradnju, bolju obradu velikih i složenih količina podataka i jačanje uloge agencije u istraživanju i inovacijama za sprovođenje zakona

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Nova pravila će takođe omogućiti pojačanu saradnju sa zemljama koje nisu članice EU, kao što je primanje ličnih podataka iz zemalja koje nisu članice EU, jer teški kriminal i terorizam često imaju veze izvan EU", piše u izjavi.

Pored toga, Europol će moći da predloži državama članicama da u Šengenski informacioni sistem (SIS) dodaju upozorenja iz zemalja koje nisu članice EU o osumnjičenim kriminalcima. 

Podsetimo, portal Libertas press objavio je nedavno pozivajući se na dokument Europola da su policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović članovi "kavačkog klana", uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime "kavačkog klana", piše u članku ovog portala, u kome se citirajaju navodi Europola.

Komentari(0)

Loading