JASAN ZAHTEV BUGARSKE!

21:00

Ostale vesti 0

Predsednik Bugarske Rumen Radev zatražio je juče u razgovoru sa Olafom Šolcom da EU bude garant prava Bugara i bugarskog nasleđa u Severnoj Makedoniji.

JASAN ZAHTEV BUGARSKE!
Shutterstock

"Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije nisu samo istorijski spor, važno je poštovati kriterijume iz Kopenhagena za članstvo u EU, uključujući ljudska prava i nediskriminaciju. To su neophodni uslovi koje naš jugozapadni sused mora da ispuni pre nego što počne pregovore o članstvu u EU", rekao je Radev.

Navodi se da je Radev insistirao da Evropska unija bude garant za poštovanje prava makedonskih Bugara.

Radev je, dodaje se, rekao da su potrebni jasni mehanizmi i merljivi kriterijumi za praćenje pregovaračkog procesa, što će dovesti do održivosti ispunjavanja kriterijuma za članstvo Severne Makedonije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Bugarski predsednik je takođe istakao važnost očuvanja bugarskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Republici Severna Makedonija", saopštio je kabinet Radev nakon razgovora bugarskog predsednika i Šolca u "četiri oka", preneo je skopski portal MKD.

Rumen Radev i Olaf Šolc takođe su razmenili mišljenja o pitanjima unutar EU, uključujući diversifikaciju snabdevanja energentima, jačanje bezbednosti Evrope u kontekstu rata u Ukrajini i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

 

Izvor: TANJUG

Komentari(0)

Loading