EU ZA SPAJANJE OTVORENOG BALKANA I BERLINSKOG PROCESA: Spajaju ih 4 slobode, SLOBODA KRETANJA ROBE, LJUDI, USLUGA I KAPITALA

10:11

Ostale vesti 0

Najoptimalniji način da se region zapadnog Balkana približi EU je ujedinjavanje svih regionalnih inicijativa koje pokazuju da imaju potencijal, rekao je medijima srpske izvor blizak briselskoj administraciji.

EU ZA SPAJANJE OTVORENOG BALKANA I BERLINSKOG PROCESA: Spajaju ih 4 slobode, SLOBODA KRETANJA ROBE, LJUDI, USLUGA I KAPITALA
Shutterstock

Dodao je da je Brisel svestan da od brzog pristupanja ovog regiona EU iz raznih razloga trenutno nema ništa i da je njihova ideja da se maksimalno podrže regionalne inicijative, poput Berlinskog procesa, koji je započela Nemačka, a u koji su uključene i još neke zemlje EU, odnosno Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Poljska, Slovenija i Italija. Sa zapadnog Balkana u ovoj inicijativi učestvuje svih pet zemalja ovog regiona i Kosovo, koje pet zemalja EU, Srbija i BiH ne priznaju kao nezavisnu državu.

Kako nam je rečeno, kao drugu uspešnu inicijativu EU vidi "Otvoreni Balkan", koju su osnovali Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Iako EU nema direktan uticaj na ovu inicijativu i preferira Berlinski proces, rečeno nam je da mnogi u Briselu "Otvoreni Balkan" vide kao "čedo" Berlinskog procesa i da su na tom osnovu spremni da pomognu da se dve inicijative ujedine u jedinstven proces, s obzirom na to da obe za cilj imaju uvođenje principa četiri slobode - sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, na kojem je zasnovan princip zajedničkog tržišta EU.

Međutim, kao što smo ranije pisali, postoje sukobi među zapadnim saveznicima koja od ove dve inicijative treba da bude podržana, zbog čega tri zemlje regiona - BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo – i dalje odbijaju da se pridruže "Otvorenom Balkanu".

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Marija Đorić, univerzitetski profesor u Beogradu i politikolog, za medije ocenjuje da se "Otvoreni Balkan" pojavio kao reakcija na zastoj Berlinskog procesa. Ona smatra da treba pozdraviti ekonomsko povezivanje zemalja u regionu u situaciji kad se nalaze u "evropskoj čekaonici" rezervisanoj za "loše đake".

I Đorićeva smatra da su "Otvoreni Balkan" i Berlinski proces kompatibilni procesi koji jedan drugi uzajamno ne isključuju, što ide u prilog tezi da se u zapadnom delu međunarodne zajednice, kao odgovor na delovanje Rusije i Kine u regionu, razmišlja o tome da se ove dve inicijative iskoriste kao ubrzani put približavanja regiona Zapadu.

Đorićeva, međutim, napominje da postoji određena vrsta različitih gledanja EU i SAD na ova dva procesa, o čemu smo i mi ranije pisali.

"Ideju Otvorenog Balkana podržava Amerika, dok je Berlinski proces proizvod EU. Videćemo čiji uticaj će na kraju prevladati, ali čini mi se da je 'Otvoreni Balkan' kao inicijativa ofanzivnija i da će dati brže rezultate. Očigledno je da je većini zemalja zapadnog Balkana dozlogrdilo čekanje na prijem u EU, koji je neizvestan, i da su rešile da uzmu stvar u svoje ruke", ističe ona.

Borut Pahor, premijer Slovenije, u intervjuu za "Politiku" rekao je da ne razume zašto se neki, poput Kosova, ne žele priključiti "Otvorenom Balkanu".

"To je sjajna platforma za poboljšanje odnosa. U ovim uslovima odlučuje se o geopolitičkoj sudbini zapadnog Balkana za narednih deset do 15 godina", rekao je Pahor.

I Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, izjavio je da se nada da će na kraju Predsedništvo BiH doneti odluku da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan" i da će onda institucije BiH morati ubrzano da rade kako bi se pokušale što više približiti onome što su dostigle tri zemlje sadašnje članice "Otvorenog Balkana".

Povodom ranijeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim o nastavku aktivnosti u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", Tegeltija je rekao da je dobra vest da lideri te tri zemlje nastavljaju sa implementacijom ovog projekta.

On je istakao da je to veliki projekat, da traži vreme i potpuni angažman svih institucija kako bi počeli da budu vidljivi pozitivni efekti.

Podsećanja radi, ove inicijative dolaze nakon završenog evropskog samita krajem prošlog meseca, na kojem nije otkočen put Severne Makedonije i Albanije ka EU, a BiH nije dobila kandidatski status.

Prema rečima našeg briselskog sagovornika, očekuje se da će na jesen ili u decembru biti postignuto dovoljno napretka da ove zemlje mogu ući u narednu fazu evropskih integracija.

Komentari(0)

Loading