KURTI TERA ALBANCE SA KiM: Albanci odlaze iz južne srpske pokrajine, talas migracija će biti još veći

11:47

Ostale vesti 0

Statistički podaci govore da se nastavlja trend napuštanja Kosova i Metohije, pogotovo kod albanskog stanovništva.

KURTI TERA ALBANCE SA KiM: Albanci odlaze iz južne srpske pokrajine, talas migracija će biti još veći
EPA

Kako prenose prištinski mediji na albanskom jeziku, sa KiM je u toku prošle godine otišlo 42.728 ljudi. Prema procenama stručnjaka, Kosovo će do kraja ove godine napustiti između 50.000 i 60.000 osoba. Glavni razlog za ovako velike brojke su, pre svega, loši ekonomski uslovi.

Prema prognozama ekonomskih stručnjaka, talas odlazaka sa Kosova biće još veći.

Značajan je broj mlađih ljudi koji samo čekaju viznu liberalizaciju da krenu prema zemljama Evropske unije u potrazi za boljim životom. Građani pokrajine su tokom prošle godine podneli više od 200.00 zahteva za vize.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kao i u celom regionu, pripadnici mlađe generacije na KiM ne vide perspektivu i mnogi se spremaju za odlazak. I ovde se na novi početak uglavnom odlučuju medicinari, inženjeri, ugostitelji i zanatlije određenih profila. To bi na KiM moglo da izazove manjak radne snage u pojedinim sektorima.

Prema podacima Eurostata, broj stanovnika Kosova smanjen je za 10,2 odsto u odnosu na 2003. godinu.

Šef prištinskih institucija Aljbin Kurti je pre tri godine u izbornoj kampanji obećavao drastično smanjenje stope nezaposlenosti kada dođe na vlast, međutim to se nije dogodilo. Naprotiv, mnogi analitičari smatraju da su upravo on i njegov kabinet glavni krivci za odlazak građana.

ZATRPANI

Nemačka ambasada u Prištini ne stiže da obradi sve zahteve za vize. Iako predstavništvo ne saopštava zvanične podatke, u prištinskim medijima se pojavio podatak da od oko 50.000 zahteva koji su stigli, odeljenje za vize uspeva mesečno da sredi tek nekoliko stotina.

Izvor: Novosti

Komentari(0)

Loading