PALA ITALIJANSKA VLADA: Dragi potpisao ostavku

11:43

Ostale vesti 0

Italijanski premijer Mario Dragi potpisao je ostavku na mjesto predsjednika Vlade Italije, javljaju Ria radio 1 i drugi italijanski mediji.

PALA ITALIJANSKA VLADA: Dragi potpisao ostavku
EPA

Kako javlja DW, predsednik Italije je prihvatio Dragijevu ostavku.

Dragi je danas u donjem domu parlamenta rekao da ide kod predsednika Serđa Matarele, sugerišući da je njegova ostavka neizbežna.

Predsednik Italije bi mogao pak, da zatraži od Dragija da ostane na mestu premijera do prevremenih izbora.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Dragijeva vlada se raspala u sredu nakon što su članovi koalicije koju čine levi, desni i populisti odbili njegov apel da se udruže kako bi završili prirodni mandat parlamenta i obezbedili sprovođenje programa oporavka od pandemije virusa korona koji finansira EU.

Umesto toga, stranke desnog centra Forca Italija, Lige i populističkog Pokreta pet zvezdica bojkotovale su glasanje o poverenju Senatu, što je jasan znak da su završile sa Dragijevom sedamnaestomesečnom vladom, prenosi Euronews.

Podsetimo, Matarela je odbacio prvobitnu Dragijevu ostavku prošle nedelje kada je prvi put ponudio. Matarela je zatražio od Dragija da se vrati u parlament kako bi upoznao poslanike sa situacijom, što je učinio juče apelujući na lidere stranaka da poslušaju pozive na jedinstvo običnih Italijana.

Iako dalji koraci nisu poznati, pretpostavlja se da će Matarela raspustiti parlament, otvarajući tako put za vanredne izbore krajem septembra ili početkom oktobra.

Petogodišnji mandat parlamenta je inače trebalo da istekne 2023. godine.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading