NATO ponovo stavlja u fokusu region: Bosna i Hercegovina će im biti država od strateškog značaja

15:35

Ostale vesti 0

NATO ponovo stavlja u fokus zapadni Balkan! Najveći vojni savez na svetu je, naime, na završenom samitu u Madridu odlučio da Bosnu i Hercegovinu proglasi državom od strateškog značaja za ovaj blok.

NATO ponovo stavlja u fokusu region: Bosna i Hercegovina će im biti država od strateškog značaja
Shutterstock

Doneta je i odluka o dodeljivanju paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta, a pojačani angažman NATO, kako se navodi, predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je „bolja prevencija nego lek“.

Neimenovani visoki zvaničnik NATO je otkrio medijima da se razmatra i uvođenje političkog savetnika za vezu pri štabu NATO u Sarajevu, koji zasad ima samo vojne kapacitete, a predviđeno je i povećanje broja članova osoblja u štabu NATO u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje.

Istovremeno, sprovode se i aktivnosti na jačanju borbe protiv dezinformacija i „malignog ruskog uticaja“. Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da ovakvi potezi Alijanse predstavljaju akt agresije prema BiH s obzirom na to da ova država nije članica ovog bloka.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

– U BiH mir održavaju međunarodne snage, u kojima je zastupljen i NATO, ali one deluju pod kapom UN. Kad NATO donosi ovakve odluke i izvodi ovakve zaključke van organa UN, on pokazuje svoje pravo lice i svoje prave težnje, koje su okupatorske, a ne mirotvorne – navodi Anđelković.

Dodaje da NATO smatra Balkan svojim dvorištem, ali da zbog srpskog otpora nije uspeo da na ovim prostorima nametne poredak kakav želi.

– Aktivnosti NATO su direktno uperene protiv Republike Srpske. One ujedno predstavljaju pokušaj Alijanse da iskoristi priliku da, dok se odvija sukob u Ukrajini, završi ono što je odavno započeto i na taj način pod svoju kontrolu postavi ceo region zapadnog Balkana – kaže Anđelković i podseća da rat u BiH nije izazvala Rusija, već upravo zapadne sile koje upravljaju i NATO i da je njihov uticaj taj koji je maligan, a ne, kako oni kažu, ruski.

Poštuju vojnu neutralnost, ali…Prate šta radi Srbija

Neimenovani zvaničnik NATO je na samitu Alijanse u Madridu naveo da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije. Međutim, kako je naveo, Srbija je deo evropskih integracija, ali ima dobre veze i s Rusijom, što NATO smatra zanimljivim i posmatra s velikom pažnjom.

Diplomata Milisav Paić smatra da odluke donete na samitu NATO predstavljaju direktan pritisak na Republiku Srpsku i srpski narod kako bi se uklopili u strategijske ciljeve Zapada.

– Njihova želja je da ceo region postane deo evroatlantskih bezbednosnih struktura i na neki način deo NATO, odnosno da ceo zapadni Balkan bude pod kontrolom zapadnih centara moći – objašnjava Paić.

Komentari(0)

Loading