NASTUPA TEŽAK PERIOD ZA VUKOVU PORODICU: Oglasio se socijalni radnik iz Beograda

12:23

Ostale vesti 0

"Događaj na Cetinju ima elemente masovnog ubistva i ubilačkog pohoda, što znači da je ubijeno više osoba bez perioda za afektivno hlađenje između zločina. Može se svrstati u kategoriju dezorganizovanih ubica, što znači da je najverovatnije u pozadini neki mentalni poremećaj, kao što su psihoza, zavisnost..."- kaže Ljubica Čurović, socijalni radnik iz Beograda.

NASTUPA TEŽAK PERIOD ZA VUKOVU PORODICU: Oglasio se socijalni radnik iz Beograda
Printscreen/Facebook

Ona napominje da je klasični počinilac ovakvog tipa ubistva osoba koja je imala više problema u svom životu i kod koje dolazi do momenta kada "kap preliva čašu" i ona svoj bes iskaljuje nad osobama koje mogu, a i ne moraju biti povezane sa njenim problemima.

- Do ovakvih ubistava obično dolazi spontano, iz afekta. Ovakve osobe se teško uklapaju u društvo i njihov poremećaj je obično posledica različitih događaja tokom detinjstva i odrastanja, što se uklapa sa slikom koju su dale komšije, da je oduvek bio čudan i da mu se brat još kao mladić ubio - rekla je Čurovićeva.

Ona kaže da u suštini punu sliku o tome u kakvom je stanju bio Vuk još nemamo, ali se može pretpostaviti na osnovu trenutnih informacija o čemu je reč.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Ono na šta treba da se obrati posebna pažnja u ovom slučaju jeste rizik od krvne osvete, zbog čega je porodica Vuka Borilovića sklonjena na sigurno mesto. Slobodno se može reći da, osim direktnih žrtava ovog zločina i njihovih porodica koje će do kraja života imati posledice ovog nemilog događaja, i Vukova porodica trenutno, ali i u narednom periodu prolazi kroz određen vid sekundarne viktimizacije - objašnjava naša sagovornica.

Porodica je sa razlogom izmeštena iz sredine u kojoj je boravila ceo život, što kod dece sigurno izaziva ogroman stres, jer ona imaju slabije kapacitete za nošenje sa traumom bilo kog vida, a pored toga, svakodnevno slušaju negativne stvari o svom ocu jer je to trenutno glavna tema u Crnoj Gori.

OZBILjNE POSLEDICE PO DECU

- U jednom momentu, žena i deca Vuka Birilovića će se vratiti u svoj dom, a kad se to desi, pitanje je kako će biti prihvaćeni od sredine, da li će ih osuđivati i odbacivati, što može da ostavi ozbiljne posledice na mentalno zdravlje dece, koja još odrastaju i formiraju svoju ličnost. Naravno da postoji razumevanje za bol porodica žrtava, ali treba imati na umu da Vukova deca i žena nisu krivi za ovaj zločin i da ne treba da dođe do novih žrtava - kaže Čurovićeva.

-Naročito otežavajuću okolnost pravi i to što se masakr desio u malom mestu, gde se svi poznaju i u rodbinskim su vezama, pa takva sredina za odrastanje dece predstavlja izuzetno nepovoljno tlo za dalji psihološki razvoj. U ovakvim slučajevima najbolje bi bilo da se porodica odseli na neko sigurno mesto gde će se osećati prihvaćeno i gde će deca imati šansu za normalno odrastanje - kaže Čurovićeva.

Komentari(0)

Loading