RUSKA GAZETA: Zapadni centri moći, uz pomoć kontrolisanih medija raspiruju u BiH antirusku histeriju

11:11

Ostale vesti 0

Zapadni centri moći, uz pomoć kontrolisanih medija raspiruju u BiH antirusku histeriju, iskrivljujući suštinu dešavanja u Ukrajini i Rusiji, piše ruska Gazeta.

RUSKA GAZETA: Zapadni centri moći, uz pomoć kontrolisanih medija raspiruju u BiH antirusku histeriju
Shutterstock

Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je pregled neistinitih objava o ruskoj tematici u medijima u BiH proteklih dana, ističući da većina materijala predstavlja prepisivanje saopštenja stranih novinskih agencija, te pojedinih elektronskih izvora.


Među očiglednim primjerima antiruske propagande Ministarstvo izdvaja kao prvo internet portal "Slobodna Bosna", koji je objavio članak u kojem iznosi mišljenje o falsifikovanju ruske zvanične fiskalne statistike, prognozira neizbježan pad ekonomije Rusije, a istovremeno autori pokušavaju da shvate razlog njene "kratkoročne" stabilnosti.

U takvim "analitičkim naporima", kako se navodi, izdanje nastoji da skrene pažnju čitaoca od ozbiljnih ekonomskih problema u BiH, u kojoj je, prema zvaničnoj statistici inflacija veća 15,8 odsto u odnosu na avgust 2021. godine.

Navodi se i portal "Kliks" koji "rasuđuje" o razlozima "propasti scenarija munjevite" specijalne vojne operacije. Pored banalnih teza o pomoći kolektivnog Zapada u pripremi ukrajinske vojske, navodi se da su ruske specijalne službe "posedovale prave informacije" o situaciji u Ukrajini početkom godine i "ciljano dezinformisale rukovodstvo zemlje".

Iz ruskog ministarstva navode da niz medija u BiH spekuliše o ubistvu Darije Dugine. Gubeći poslednje ostatke elementarnog vaspitanja i moralnih principa novinarstva ne gnušaju se da citiraju tvrdnje da je devojka "zaslužila smrt". Navodi se bezumna primisao da se Dugina "smejala nad idejama oca i koristila ih za ličnu promociju u javnosti". Tvrdi se da su "takvo ubistvo mogle izvršiti samo ruske službe".

Pregled neistinitih informacija u medijima BiH o ruskoj tematici odnosi se na period od 20. do 26. avgusta.

Komentari(0)

Loading