PORFIRIJE POSLAO SNAŽNU PORUKU: Duhovno jedinstvo je ključ opstanka našeg naroda

09:47

Ostale vesti 0

Patrijarh Porfirije na otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" poručio je da je glavni zadatak i jedini recept opstanka našeg narodnog korpusa u Srpskoj, ali i Federaciji BiH, Crnoj Gori i Srbiji i gde god naš narod živeo, čuvanje svetosavskih vrednosti i vrednosti kosovskog zaveta.

PORFIRIJE POSLAO SNAŽNU PORUKU: Duhovno jedinstvo je ključ opstanka našeg naroda
Printscreen/Youtube

"To je ljubav prema Bogu i bližnjima i odbrana slobode svoje i slobode bližnjih. Jedinstvo je duhovno, ono je nezavisno od političkih, državnih i svakih drugih granica", kazao je patrijarh.

Našem identitetu, kako je rekao, pripada i uspostavljanje, negovanje i unapređivanje dobrih odnosa, sloge i jedinstva sa svim ljudima bez obzira na veru, boju kože, etničku pripadnost, a prvenstveno sa komšijama i narodima koji nas okružuju.

"Moramo ličnim primerom obezbeđivati sebi i svom narodu onoliko koliko i drugima budemo pružali", kazao je.

Govoreći o Svetom Stefanu, koji je krsna slava RS, Porfirije je rekao da je on dobar izbor da bude krsno ime "u zbegu rođene Republike Srpske".

"On je najbolji uzor za ugledanje, najpre nama pravoslavnim Srbima kako se živi za Boga i bližnje i odvažno umire za istinu, ali i međuljudskog jedinstva, istine i pravde. U toj veri i istini utemeljio je Sveti Sava duhovno i nacionalno biće nas Srba", poručio je Porfirije.

Kazao je i da nas je Sveti Sava obavezao na ljubav kako među sobom, tako i prema svima drugima, te dodao da je najbolji pokazatelj "da smo generacija do koje je svetosavska svetlost kao životvorni oganj dobrog došla", činjenica da se "najmlađa rođena sestra Nemanjine Raške rodila na istorijskog postojbini Tvrtka Velikoga i dobila ime Srpska" i to u vreme patrijarhovanja, kako je naveo, njegovog nedostižnog prethodnika patrijarha Pavla.

"Prizivajući blagoslov Božiji na ovaj časni i čestiti skup, kao i na svakog žitelja Republike Srpske, pritom se moliti za pokoj duša svih nevino postradalih na tim mučeničkim prostorima, još jednom vas iz sredine srca pozdravljam i molim da međusobni mir, slogu i jedinstvo čuvamo kao zenicu oka svoga. Kako mi činili, tako i nama Bog pomogao", zaključio je patrijarh Porfirije.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading