VUČIĆ SA SAMITA NA BRDU KOD KRANJA: Nije bilo tenzija, samo razlika po mnogim pitanjima!

16:15

Ostale vesti 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja.

VUČIĆ SA SAMITA NA BRDU KOD KRANJA: Nije bilo tenzija, samo razlika po mnogim pitanjima!
instagram / budućnost srbije

Posle sastanka sa ostatkom lidera Zapadnog Balkana on se tokom ranog popodneva uživo uključio u TV program i obratio građanima Srbije:

- Nije bilo tenzija samo razlika, a to nisu tenzije... Bilo je razlika na temu Kosova, imamo drugačije stavove, ali i na temu BiH. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u BiH... Osnovna je tačka reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Ono što je vizna liberalizacija celog regiona i davanje kandidatskog statusa BiH. Imali smo mnogo razlika, suprotnih stavova... Bila je normalna atmosfera, normalno smo se rukovali, više smo hteli da čujemo jedni druge nego prošle godine, čak je bila bolja atmosfera nego prošle godine a ova je u svemu bila mnogo teža - rekao je predsednik rekavši da su sa Slovenijom odnosi odlični i prijateljski iako je priznala Kosovo.

- Govorili smo i o 6 tačaka s naglaskom da EU pomogne ako može Zapadnom Balkanu u teškoj energetskoj situaciji u kojoj smo svi - rekao je predsednik dodavši da je na čelu zemlje koja je na evropskom putu ali u kojoj nikad više nije bilo protivljenja ulasku u EU kojoj su inače puna usta međunarodnog prava kad je reč o Ukrajini ali ne i Srbiji i situaciji sa Kosovom.

Predsednik je potvrdio da je na samitu usvojen dokument od šest tačaka s fokusom na ubrzanje evropskog puta Zapadnog Balkana. Posle sednice u okviru procesa Brdo Brioni rekao je:

- Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH", objasnio je Vučić. Ukazao je na to da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan. "Ako dobijemo dobro, ako ne, nikom ništa", rekao je Vučić. Preneo je da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Izvor: alo region

Komentari(0)

Loading