OKUPLJANJE KADIĆA UZ BLAGOSLOV JOANIKIJA: Traže se zahtevi od vlasti i odluka za genocid

16:06

Ostale vesti 0

Sa veličanstvenog skupa Kadića koji je blagoslovio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kraj manastira Svetog Dimitrija Solunskog u Bovanu Kadića kod Danilovgrada vlastima u Crnoj Gori poslata snažna poruka kako bi se ispravila velika nepravda prema ovom glasovitom brastvu, zarad opšteg pomirenja u Crnoj Gori.

OKUPLJANJE KADIĆA UZ BLAGOSLOV JOANIKIJA: Traže se zahtevi od vlasti i odluka za genocid
Printscreen/Youtube

-Da se poništi i stavi van snage setencija Senata crnogorskog i brdskog od 12.februara 1861. Da se izvršenje ove setence osam meseci pre njenog donošenja osudi kao genocid a ne samo kao zločin nad jednim bratstvom i bjelopavlićkim plemenom. Da se stvore zakonski uslovi za povratak potomaka ubijenih prognanih i raseljenih Kadića na ognjišta predaka i izvrši adekvatna materijalna satisfakcija od strane države. Neka nas zato ovaj susret na ognjištima predaka povede u lepše dane koji nikada i nigde ni približno ne smeju ličiti na  ono krvavo leto 1860. Za Kadiće koji su bili osuđeni na zatiranje svakog traga da su postojali, pa i na potpun zabran. Kadići ne jadikuju  već vam se kao Todor zamolno obraćaju kratko i uljudno da svi sve oprostimo da bismo se pomirili i s milošću božjoj  i umirali kao ljudi i hrišćani u zemlji koja više ne sme biti bezakona  i besudna. Amin Bože daj.

Posle 162 godine na ovom mestu na ognjištu predaka sabrali su  bratstvenici, ali i svi oni koji vuku korene od Kadića -Nišavići, Pešići, Pavlovići, Kadije, Radnići, Kljajići, Veličkovići, Filimonovići, Palibrci,  Cikatići, Gardovići, Kandići, Srbi, Crnogorci, katolici, muslimani  i svi drugi  Kadići. Ubistvo crnogorskog knjaza Danila Petrovića od strane Todora Kadića 31. jula 1860.na kotorskoj rivi, najskuplje su platili njegovi bratstvenici, rođaci i prijatelji. Nad njima je izvršen pravi genocid. Ono što je zatečeno na Bovanu ubijeno je produženom  rukom knjaževog brata vojvode Mirka i njegovog sina Nikole, koji je seo na krvavu stolicu svoga strica. Kuće su popaljene, imovina opljačkana, prodata ili uništena.

Na mestu pogroma izgrađen je dobročinstvom Žarka Pavlovića – Kadića  spomenički kompleks sa letnjom pozornicom, pomoćnim objektima  i parohijskim domom u čijem centru dominira manastir Svetog  Dimitrija Solunskog, koji je sada metoh Manastira Ostrog.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U završnoj fazi štampe je i obimna studija „Kadići od Bovana do naših dana“, predstavljajući priloge za monografiju bratstva, koje se i nakon pogroma sačuvalo u raznim krajevima i pod drugim prezimenima, i ako su vlastodršci Petrovići na Crnogorskom senatu doneli odluku „da  niko od Kadića, niti dete od njihove odive može ostati u granicama Crne Gore dok je sveta i veka“.

NJeni autori su Milan Stojović, publicista i novinar i prvi i sadašnji direktor Fondacije Bratstvo Kadića, čije je sedište  u Danilovgradu i Milorad  Dudi Kadić, u tri saziva predsednik opštine Danilovgrad, veoma zaslužan za afirmaciju bratstva, prva okupljanja na Bovanu Kadića i izgradnju objekata  na ovom prostoru.  Stihove o Kadićima govorili su pesnici Matija Bećković o Blagoje Baković, dok je srcem za Kadiće pevala Danica Crnoorčević. Prema  epskoj poemi počivšeg Boža Đuranovića i starim zapisima scenski program "Knjaz Danilo i Kadić" izveli su glumci Aleksandar Dunjić,  Nebojša Kundačina i Sonja Jauković, uz pratnju narodnih guslara Slavka Jeknića  i Maksima Vojvodića.

 

Komentari(0)

Loading