PODRŽAVATE LI? Ova prestonica zabranjuje buku automobila, kazne do 1.000 evra

21:07

Ostale vesti 0

Buka remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

PODRŽAVATE LI? Ova prestonica zabranjuje buku automobila, kazne do 1.000 evra
Shutterstock

Ako živite u blizini saobraćajnice setite se samo koliko puta vas je probudio neki vozač automobila ili motocikla koji je projurio ulicom usred noći. Saobraćajna buka u noćnim satima zna da bude nepodnošljiva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil i motocikl sa "žestokim" vozačem da vam miran san pretvori u haos nesanice.

Glavni grad Rumunuje, Bukurešt, nedavno je predstavio uredbu sa ciljem smanjenja nivoa buke koja potiče od saobraćaja u tom gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog saobraćaja automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela.

Merenje buke koju proizvode vozila koja u saobraćaju vršiće policija i rumunski Auto registar, na osnovu protokola koji su već sklopila ova dva tela. Iste institucije sprovodiće programe sa ciljem informisanja vlasnika automobila u Bukureštu o novoj uredbi.

Saobraćaj automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bio bi dozvoljen samo između 8.00 i 22.00. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci suočiće se sa novčanom kaznom do 1.000 evra.

Inicijator nacrta je Uprava za životnu sredinu grada Bukurešta. Predstavnici institucije tvrde da je buka koju proizvodi drumski saobraćaj najvažniji izvor zagađenja bukom u Bukureštu.

Uprava procenjuje da je više od 700.000 stanovnika glavnog grada pogođeno glasnim automobilima i motociklima tokom noći i da se normalne granice buke prekoračuju na 59 ulica Bukurešta.

U Bukureštu postoji 12.419 zgrada u područjima sa noćnom bukom većom od 60 decibela. Buka iznad ovog nivoa remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

Da li i vama smeta noćna buka u saobraćaju?

Izvor: b92

Komentari(0)

Loading