U SLOVENIJI U NEDELJU PREDSEDNIČKI IZBORI: Bira se naslednik Boruta Pahora

10:11

Ostale vesti 0

U Sloveniji će u nedelju, 23. oktobra, biti održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

U SLOVENIJI U NEDELJU PREDSEDNIČKI IZBORI: Bira se naslednik Boruta Pahora
EPA

Slovenački birači će u nedelju birati naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Predsednik Državne izborne komisije Petar Golob ocenio je u ponedeljak da izborni proces teče normalno i nesmetano.

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Brglez.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prema anketi koju je za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara, na drugom mestu je advokat Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a sledi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 posto, prenela je u ponedeljak slovenačka agencija STA.

Slovenački građani će novog šefa države birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kocevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilic, bivši šef diplomatije i poslanik opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, nezavisna kandidatkinja, advokat Nataša Pirc Musar, poslanik Levice Miho Kordiš, evrozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez, te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Sencar.

Izborna tišina stupa na snagu u ponoć.

Pahor je u nedelju pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji će raditi na jedinstvu i dobrim odnosima sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

- U vremenu koje je pred nama biće nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica - rekao je Pahor.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading