OTVORENA BIRALIŠTA: U Sloveniji danas prvi krug predsedničkih izbora!

09:24

Ostale vesti 0

Građani Slovenije danas glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora, a ankete pokazuju da niko od kandidata neće osvojiti više od 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobedu.

OTVORENA BIRALIŠTA: U Sloveniji danas prvi krug predsedničkih izbora!
youtube printscreen

Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih se troje smatraju relevantnim. To su bivši šef diplomatije Anže Logar, advokatica i borkinja za ljudska prava Nataša Pirc Musar i kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez.

Ako danas ne bude pobednika, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug 13. novembra. Prema najnovijim anketama, Logar može da računa na ulazak u drugi krug, dok se Pirc Musar i Brglez bore za drugo mesto.

Izbori se smatraju testom za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je smenila kabinet desnog populiste Janeza Janše pre šest meseci, posle parlamentarnih izbora 24. aprila, u jeku krize podstaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Logar, član Janšine Slovenačke demokratske stranke, ima podršku oko 30 odsto birača, prema najnovijim anketama. Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova, 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umerenog kandidata, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka i nekadašnja novinarka, prema anketama može da računa na oko 20 odsto glasova.

Prema anketama, iza Nataše Pirc Musar je član vladajućih Socijalnih demokrata, 55-godišnji Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsednik parlamenta Slovenije. Brglez, koga podržava i Pokret Sloboda premijera Goloba, prema anketama ima podršku oko 17 odsto birača.

Na izborima učestvuju i nezavisni kandidat Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, zatim ginekološkinja Sabina Senčar, poslanik stranke Levica Miha Kordiš i član desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj, bivši ministar rada.

Pobednik izbora će naslediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju.

Pravo glasa na današnjim izborima ima 1.694.429 birača.

Komentari(0)

Loading