TITIO ŠTITIO ALBANCE KOJI SU SE MASOVNO PRIKLJUČILI OKUPATORU: Pripadnik Crvene armije otkrio NEPOZNATE DETALJE

10:15

Ostale vesti 0

Moja jedinica je posle oslobođenja severa Srbije trebalo da ide na Kosovo, ali je Tito to izričito zabranio. Pobunili su se Albanci koji je trebalo da idu na Sremski front. Da su Sovjeti otišli, danas bi bilo drugačije, kaže Milan Runić, jedini tenkista, Srbin, pripadnik Sovjetske armije.

TITIO ŠTITIO ALBANCE KOJI SU SE MASOVNO PRIKLJUČILI OKUPATORU: Pripadnik Crvene armije otkrio NEPOZNATE DETALJE
Alo

Milan Runić, nekadašnji profesor i dekan Tehnološkog fakulteta u Zrenjaninu, iako ima 93 godine, savršeno se seća i prenosi neke od najvažnijih događaja u istoriji ovih prostora.

Bio je srednjoškolac kad su mađarske okupacione snage ušle u Novi Sad. Upali su u dvorište njegove kuće, a od smrti ih je spasao otac koji je govorio mađarski i bio rezervista austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu.

Tada sedamnaestogodišnji Runić napustio je Novi Sad i sa majkom otišao u Kruševac. Partizani su tokom jedne akcije ubili više desetina nemačkih vojnika. U odmazdi su Nemci nasumično hapsili i odvodili na streljanje. Gimnazijalac Runić je pobegao na selo i priključio se partizanskom pokretu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Da su Sovjeti tada otišli na Kosovo, bilo bi drugačije

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U drugom delu svoje "Knjige sećanja" koja uskoro izlazi iz štampe Runić se posebno bavi Kosovom i Metohijom, jer, kako kaže, današnji događaji u južnoj srpskoj pokrajini vezani su upravo za ono što se dešavalo na kraju Drugog svetskog rata.

- Trebalo je da mi idemo na Kosovo, ta moja jedinica, ali je Tito to zabranio. Meni je upravo moj stariji poručnik rekao: "Runiću, ne možemo na Kosovo". Mi nismo smeli da uđemo ni u Hrvatsku. Naredio je, pošto su to tražili oni koji su bili na Sremskom frontu, da sa tenkovima probijemo front, da to uradim ja, sa tri tenka, ali da se vratim nazad - priča Milan.

Demobilisan je iz jedinice Sovjetske armije 1946. godine, a prešao je, kako kaže, u našu. Posle toga je bio na Kosovu. Kaže da je i tada bio svedok događaja koji su uticali na današnje stanje na jugu zemlje o kojima se i dalje malo govori.

- Tamo su se pobunili Albanci koji je trebalo da idu na Sremski front. Nedovoljno se govori o tome da su se oni masovno pridružili Italijanima i Nemcima.

Preživeo i Goli otok

Zbog svojih političkih stavova završio je na Golom otoku. Posle nekoliko meseci maltretiranja jedan vojvođanski oficir Udbe obavestio ga je da će biti premešten iznad Novog Vindolskog gde su se rušila stabla za potrebe pilane.Taj rad ga je spasio.

Po povratku 1951. trpeo je posledice etikete golootočanina, a posvetio se nauci. Godinama kasnije dobio je i zasluženo mesto dekana. Sudskom rehabilitacijom država mu je donekle ispravila štetu nanesenu ugledu.

Međutim, Rusija pamti svoje heroje, Milana Runića odlikovala je čak pet puta. Prvu medalju veterana dobio je 20. marta 1995. kad je ambasada Ruske federacije obeležila 50 godina pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Žali što nakon rata nikada više nije sreo drugove iz Rusije i bivših sovjetskih republika sa kojima se borio za život u slobodi.

- Najbliskiji sam bio sa jednim starijim poručnikom. Dao mi je adresu u Moskvi, da ga potražim. To sam i uradio 1969. godine, vodio sam studente u Rusiju, ali bilo je kasno, ratni drug iz Moskve umro je godinu dana ranije, ipak, video sam se sa njegovom ćerkom - kaže nekadašnji pripadnik Sovjetske armije.

Komentari(0)

Loading