DA LI DRŽAVA I DALJE ŠTITI KRIMINAL U CRNOJ GORI? Abazović tvrdi jedno, ali činjenice govore nešto sasvim drugo (FOTO)

Alo Redakcija

13:00

Ostale vesti 0

Afera šverca više od tone kokaina podigla je veliku prašinu u Crnoj Gori

DA LI DRŽAVA I DALJE ŠTITI KRIMINAL U CRNOJ GORI? Abazović tvrdi jedno, ali činjenice govore nešto sasvim drugo (FOTO)

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović tvrdi da kriminal u Crnoj Gori, bez obzira da li je reč o trgovini drogom, cigarama ili „transnacionalnim“ klanovima, „više nema državnu zaštitu“.

Senku na ovu izjavu Abazovića, međuitm, baca činjenica da su uhapšeni za šverc više od tona kokaina, otac i ćerka Kovačević, pušteni da se brane sa slobode za manje od 72 sata.

Abazović je, naime rekao da je Crna Gora poslednjih 30 godina bila „prepoznata u međunarodnim okvirima kao švercerska zemlja preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici i cigarete“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

– Svima je jasno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške države ili paradržavnog aparata. Postoje određene procene međunarodnih institucija da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuiraju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodnog šverca će ogoliti ko stoji iza svega – kazao je Abazović.

Komentarišući nedavnu zaplenu više od tone kokaina u magacinu u Zeti, Abazović je kazao da je akcija izvedena u saradnji sa „inostranim partnerima“ ali i kao „plod saradnje“ više crnogorskih institucija sistema.

 

 

– Odluka da se na slobodu puste osumnjičeni za šverc 1.400 kilograma kokaina samo je još jedan pokušaj obesmišljavanja pravde, ali bezbednosne institucije neće odustati od obračuna sa organizovanim kriminalom – naprotiv – poručio je Abazović.

On, ipak, nije želeo da komentariše konkretnu odluku, već je dodao da je to odluka sudije za istragu Radomira Ivanovića da ne odredi pritvor Budimiru (66) i Marini Krstović (27).

Sudija Ivanović je sinoć za RTCG kazao da je u kumovskim odnosima sa Krstovićima, ali da nije pristrasno postupio kada je pustio Krstoviće na slobodu.

Nije, međutim, direktno odgovorio na pitanje – da li je zbog kumovskih veza sa Krstovićima morao da se izuzme iz slučaja…

Portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, viša državna tužiteljka Lepa Medenica rekla je juče podgoričkim Vijestima da će se žaliti na odluku sudije za istragu kada je dobiju napismeno.

Marina Krstović uhapšena je 26. avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije. Lisice na ruke stavljene su im u akciji koja je rezultirala zaplenom stotinu miliona evra vrednog kokaina, u kojoj su učestvovali službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

U pritvoru su, međutim, proveli manje od 72 sata.

Abazović je tim povodom rekao da je odluka o njihovom oslobađanju „najbolji dokaz da su Crnoj Gori pod hitno potrebne promene u tužilačkoj i sudskoj vlasti“.

On je kazao i da „nema kompletiranja pravde dok makar jedan tužioc i jedan sudija ne odu u zatvor“.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading