FAMOZNA STANICA NA BG BAR PRUZI: Evo zašto ovde vozovi iz Srpske ne staju

Selo Štrpci kod Rudog, na krajnjem jugoistoku Srpske, već vekovima se nalazi na granici Zapada i Orijenta. Danas je to granica BiH i Srbije, koja je već godinama predmet spora između Sarajeva i Beograda, i to zbog čuvene pruge, koja povezuje Beograd s Jadranskim morem.

FAMOZNA STANICA NA BG BAR PRUZI: Evo zašto ovde vozovi iz Srpske ne staju
Shutterstock

Decenijama su bili na granici Austrougarske monarhije i Otomanskog carstva i smatralo se da su kapija između Istoka i Zapada. A onda je stvorena Jugoslavija.

Ali, nakon skoro osam decenija trajanja prve i druge Jugoslavije, selo Štrpci se ponovo našlo na granici, i to na spornoj granici između Srbije i BiH.

Jedna od ključnih tačaka spora između Beograda i Sarajeva je železnička stanica iznad sela Štrpci, na pruzi Beograd – Bar.

U stvari, devet kilometara ove pruge, na potezu od višegradskog sela Jablanica do ruđanskog sela Štrpci, prolazi kroz BiH. U doba procvata socijalističke Jugoslavije, kada je građena ova pruga i kada je bratstvo i jedinstvo bilo na vrhuncu, niko nije ni razmišljao o ovoj „sitnici“.

Pruga Beograd – Bar, koja je otvorena 1976. godine, bila je najveći infrastrukturni poduhvat u SFRJ. Njena izgradnja je trajala 25 godina i koštala je oko 450 miliona američkih dolara.

Mada i danas na napuštenoj železničkoj stanici iznad sela Štrpci postoje devastirane prostorije stanične zgrade i nekadašnje Carine Republike Srpske, vozovi se ovde ne zaustavljaju. Bar ne zvanično. Zvanično, Štrpci služe samo kao „stanica za vanredne situacije“. Neki meštani, međutim, tvrde da u stvarnom životu nije baš tako.

Do stanice vodi strmi izlokani makadam, koji teško savladavaju čak i moćni terenci, i to za lepog i suvog vremena.

Meštani retko zalaze na ovo nepristupačno mesto; jednostavnije im je da se automobilom ili autobusom odvezu do Priboja u Srbiji, pa da tamo uhvate voz. Uostalom, skoro svi oni imaju dvojno državljanstvo, i BiH i Srbije.

Živopisni grafiti svedoče da na napuštenoj železničkoj stanici u Štrpcima posetilaca ipak ima. Biće da su među njima najbrojniji navijači beogradske Crvene zvezde, ili oni koji se tako predstavljaju.

Otmica i zločin

Na danas zatvorenoj železničkoj stanci iznad sela Štrpci 27. februara 1993. dogodio se stravičan ratni zločin. Pripadnici paravojne formacije, koja je, po tvrdnjama svedoka, bila pod komandom Milana Lukića, zaustavili su voz na pruzi Beograd – Bar i uz pomoć naoružanih muškaraca, koji su već bili u vozu, oteli 19 putnika: 18 Bošnjaka i jednog Hrvata. Oteti putnici su kasnije likvidirani. Nijedan od stradalih nije bio državljanin BiH, svi su bili iz Srbije ili Crne Gore. Po nekim svedočenjima, među otetim putnicima je bio i jedan crnac, nepoznatog identiteta i sudbine.

Milana Lukića je Haški tribunal osudio na doživotnu robiju zbog zločina u Višegradu, a na višegodišnje zatvorske kazne je u Srbiji i BiH osuđeno još nekoliko neposrednih izvršilaca otmice. Inspiratori i organizatori ovog zločina nisu otkriveni, niti procesuirani.

Izvor: Blic

Komentari(0)

Loading