PORAST TERORISTIČKIH ĆELIJA I MUDŽAHEDINSKIH ORGANIZACIJA U BiH Stručnjaci upozoravaju: Zelene beretke su alarm za čitavu Evropu

Prof. dr Ilija Životić je rekao da su sankcije Miloradu Dodiku podstrek islamističkim ekstremistima na području Bosne i Hercegovine i da oni smatraju da su time nagrađeni.

PORAST TERORISTIČKIH ĆELIJA I MUDŽAHEDINSKIH ORGANIZACIJA U BiH Stručnjaci upozoravaju: Zelene beretke su alarm za čitavu Evropu
Printscreen

Objava zloglasne paravojne formacije Zelene beretke, koju je pred rat devedesetih u BiH osnovao tadašnji lider SDA Alija Izetbegović, za prijem novih članova predstavlja pokušaj zastrašivanja Srba i Hrvata u BiH, te priprema za eventualne sukobe u toj zemlji, smatra stručnjak za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević.

- Upravo Zelene beretke nastaju u leto 1991. a poznato je da je sukob u BiH krenuo u aprilu. I znamo šta se desilo u napadu u Dobrovoljačkoj ulici, kada su stradale strarešine i civili. Ovakav jedan poziv za ponovno okupljanje, sa namerom da upravo da počine ono što su radili devedesetih godina. Ovo je jedan alarm za bezbednosni sistem, ne samo zemalja u okruženju, već i čitave Evrope. Sada imamo pojačano prisustvo i broj terorističkih ćelija i mudžahedina na prostoru Bosne i Hercegovine - rekao je za televiziju Kurir prof. dr Miroslav Begović, profesor bezbednosnih nauka.

- Mislim da ponovno oživljavanje Zelenih beretki nije povezano sa Danom Republike Srpske. Povezano je sa uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku. Već sam govorio da su sankcije Miloradu Dodiku podstrek islamističkim ekstremistima na području Bosne i Hercegovine i da oni smatraju da su time nagrađeni - rekao je prof. dr ilija Životić.

Prof. dr ilija Životić misli da Srbija treba da ima dobre odnose da SAD-om, ali ističe da sankcije ne vode dobrim odnosima.

- Neko sam ko se zalaže za dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, i zaista radim da do toga dođe. Ali, put sankcija, nije put prijateljstva. Većina stanovništva je glasala za Milorada Dodika i sada je normalna da se oni identifikuju sa tim sakcijama - rekao je prof. dr Ilija Životić.

Komentari(0)

Loading