Je li Sarajevo gde je nekad bilo? MOGUĆE OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE ZBOG VAZDUHA

U Sarajevu je jutros vazduh zagađen i može imati ozbiljne posledice po zdravlje stanovnika, podaci su portala "Ekoakcija".

Je li Sarajevo gde je nekad bilo? MOGUĆE OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE ZBOG VAZDUHA
Shutterstock

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i deca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom, prenosi Srpskainfo.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno telo za koordinaciju i nadzor provođenja Plana interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha proglasilo je epizodu “pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Na osnovu podataka koje prikuplja servis “Er vižual”, jutros u 7.00 časova Sarajevo ima najzagađeniji vazduh na svetu sa indeksom kvaliteta 333.

U Visokom je indeksom kvaliteta 260, a u Zenici 206, zbog čega je povećana verovatnoća negativnih posledica po respiratorne organe stanovnika.

Oboleli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, deca i stariji moraju izbegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a svi ostali morali bi izbegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh je u Doboju sa indeksom kvaliteta 193, na Palama 190, u Prijedoru 188, Istočnom Sarajevu 181, Goraždu 180 i Banjaluci 158.

Građanima se preporučuje da izbegavaju duže boravke na otvorenom i da smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Ne preporučuju se duže provjetravanje prostorija usled velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

 

Izvor: Srpskainfo

Komentari(0)

Loading