DODIK OTVORENO BRITANSKOM AMBASADORU: Nepoštuje suverenitet BiH, a ovo što radi je opasno napuštanje diplomatske prakse

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik optužio je britanskog ambasadaora u BiH Metjua Filda za nepoštovanje suvereniteta BiH, ali i za "opasno napuštanje diplomatske prakse".

DODIK OTVORENO BRITANSKOM AMBASADORU: Nepoštuje suverenitet BiH, a ovo što radi je opasno napuštanje diplomatske prakse
EPA

Dodik je kazao da je Fild danas na svom blogu, objavljenom u medijima BiH, "potvrdio njegovu tezu da je BiH poslednja kolonija Evrope, u kojoj strane diplomate vode aktivnosti baš kao da su u svojoj državi".

"BiH je 26 godina njihov eksperiment i niko od njih nije odgovarao zašto taj eksperiment nije uspeo. Sve što čujemo od njih, a ne bi trebalo uopšte da se oglašavaju o unutrašnjim pitanjima BiH, jeste korupcija, i to naravno na srpskoj strani", kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Fild je na svom blogu naveo da je trenutna kriza, u kojoj, kako je istakao, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Narodna Skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u poslednjih 26 godina, "opasno odvlačenje pažnje od korupcije".

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Reagujući na objavu britanskog ambasadora, Dodik je postavio pitanje - kako onda nisu stale sve druge zemlje na svetu, ako zemlja može da stane samo zbog korupcije.

"Ili je korupcija samo ovde, gde njihov predstavnik prima platu 25.000 evra mesečno, a porez ne plaća ni u svojoj ni u državi čiji je kolonijalni upravnik", naglasio je Dodik.

Dodao je da se slaže sa britanskim ambasadorom da u BiH mora doći kraj delovanju bez posledica i predložio da se može krenuti od Fildovog bloga i odgovornosti za "povredu suvereniteta BiH".

Britanski ambasador je napisao da je BiH predugo sredina u kojoj nema posledica, naglašavajući da "pojedinci mogu da odluče da kradu iz javnih budžeta, da blokiraju reforme, da veličaju ratne zločince, da manipulišu izborima, da podmićuju, da onemoguće pravdu, da prete, da podrivaju institucije, da dele, bez bilo kakvih negativnih posledica za njih lično".

Ocenio je, medjutim, da mogu postojati posledice i to unutrašnje, i spoljne koje uključuju upotrebu sankcija i ostalih restriktivnih mera prema pojedincima, dodavši da Velika Britanija "već radi na tome".

Domaće posledice, kako je naveo, podrazumevaju vladavinu prava, a one koji krše zakon treba istražiti i krivično goniti, bez predrasude ili pristrasnosti.

Komentari(0)

Loading