DODIK UĆUTKAO DŽAFEROVIĆA: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ima pravo da reaguje na napade na Republiku Srpsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da napad Šefika DŽaferovića na predsednika Srbije Aleksandra Vučića dolazi u trenutku kada zna da Željko Komšić, mimo odluke Predsedništva BiH, ide u posetu južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

DODIK UĆUTKAO DŽAFEROVIĆA: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ima pravo da reaguje na napade na Republiku Srpsku
EPA

- S tim da Komšić ide tamo kao u posetu državi, što je direktan prst u oko i Srbiji i Republici Srpskoj i celom srpskom narodu i nije u duhu dobrosusedskih odnosa - rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

On je istakao da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači svih aneksa tog sporazuma od kojih je jedan i Ustav.

- Ako predsednik Srbije izrazi zabrinutost što se krše prava Republike Srpske data Aneksom 4, to nije mešanje u unutrašnja pitanja BiH već legitiman politički nastup predsednika Srbije - naveo je Dodik.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, i pored više puta jasno izrečene poruke da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u Sarajevu ne splašnjava kampanja protiv Srbije koju optužuju svaki čas za nešto, a sad, kaže, šalju i Komšića na Kosovo i Metohiju.

- Danas je na optuženičkoj klupi Srbija, sutra će biti Hrvatska. Pitam se sa kim muslimani žele da žive u BiH i da li je to ta dobrosusedska politika za koju se lažno zalažu - zaključio je Dodik.

Džaferović je ranije danas optužio predsednika Srbije da se meša unutrašnja pitanje BiH.

Vučić se, naime, u emisiji "Ćirilica" na TV Hepi osvrnuo i na sankcije Miloradu Dodiku i poštovanje Dejtonskog sporazuma i naveo da strance uvek pita što su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona

- Što ne vratite šumarstvo i zemljište RS. Po Dejtonu to pripada RS, i ne postoji slovo po kojem se može tumačiti drugačije. Kada ih pitate što to ne vratite, kažu mora da prođe pet, šest meseci, da je to procedura - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading