IMAMO KOLEKTIVNI IMUNITET: Antitela kod 95 odsto građana

Ispitivanje kolektivnog imuniteta u Republici Srpskoj ulazi u završnu fazu, a prema prvim procenama antitela ima 95 odsto građana, istakao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

IMAMO KOLEKTIVNI IMUNITET: Antitela kod 95 odsto građana
Foto: Youtube printscreen

Škrbić je naglasio da je juče sa kolegama iz fočanskog Medicinskog fakulteta o svemu obavestio i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), koja je sponzor istraživanja, prenosi Srpskainfo.

Ove dve visokoškolske ustanove zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske privele su kraju drugu fazu studije seroprevalencije infekcije kovid 19.

– Do sada je obrađeno više od 2.000 ispitanika iz severnog i zapadnog dela Republike, a kolege iz Foče obradile su oko 1.600 uzoraka za južni i istočni deo. Preostalo nam je da obradimo još oko 800 uzoraka i verujem da ćemo do kraja sedmice to završiti. Ono što već sada možemo reći jeste da je seroprevalencija na bolest uzrokovanu korona virusom oko 95 odsto, odnosno toliki procenat stanovnika Srpske ima antitela – istakao je Škrbić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pojašnjava da su neki stekli antitela prebolevanjem kovida, drugi vakcinacijom, a ima i onih koji su i preboleli i vakcinisani.

- Sigurno da ima i onih koje možemo ubrojati u četvrtu grupu, a to su oni koji ne znaju da su preboleli, nisu vakcinisani, a imaju antitela. Oni su očigledno bili u kontaktu s virusom, ali su imali blagu ili kliničku sliku bez simptoma i bukvalno to prehodali. Koliki je procenat kojih pojedinačno znaćemo na kraju studije kada budu uneseni svi podaci iz anketnog upitnika – pojasnio je Škrbić i dodao da su u ovom poslu studenti medicine desna ruka lekarima.

Prvi čovek banjalučkog Medicinskog fakulteta očekuje da za 15 dana podaci budu objedinjeni. Škrbić kaže da je iz svih navedenih podataka jasno da Srpska ima kolektivni imunitet, prenosi Glas Srpske.

– Međutim, antitela koja smo dobili na vuhanski i delta soj očigledno nisu bila dovoljna da nas zaštite od omikrona i ne znamo kako i koliko će nas štititi od nekih budućih sojeva, ali je činjenica da su u bolnici oni koji nisu vakcinisani i nisu ranije prebolovali kovid – rekao je Škrbić.

Izvor: srpska info

Komentari(0)

Loading