DODIK JASNO I GLASNO: SNSD neće prihvatiti nijednu sankciju koju eventualno donese EU

Milorad Dodik izjavio je da SNSD neće prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja Republike Srpske, ako do toga dođe.

DODIK JASNO I GLASNO: SNSD neće prihvatiti nijednu sankciju koju eventualno donese EU
EPA

Dodik je posle sednice Predsedništva SNSD-a rekao da ta stranka insistira na primeni Ustava BiH i odbacuje "površne zaključke koje je doneo Evropski parlament“.

"Mi to nećemo prihvatiti. Nastavićemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijednog razloga da o tome raspravlja Savet EU", rekao je on novinarima u Banjaluci.

Ukoliko se desi da EU sankcioniše Republiku Srpsku, dodao je, taj entitet neće više davati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji BiH.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Ako žele zaustaviti celu BiH, onda im to stoji na raspolaganju", upozorio je Dodik.

Lider SNSD-a dalje je kazao da će politika njegove stranke ostati ista i da se "neće skrivati“.

"Mi nismo spremni zaustavljati razvojne projekte ni u RS ni u FBiH, ali nismo spremni dati glas za bilo kakve političke odluke i zakone što bi doprinelo dodatnom usložnjavanju političke situacije u BiH", naveo je Dodik.

Po njegovim rečima, SNSD je za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije istovremeno, dodavši da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno, poput OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla", rekao je Dodik.

Ocenio je i da je bezbednosna situacija u BiH i RS stabilna, a uputio je oštre kritike na račun Brisela, Nemačke, SAD i Velike Britanije, čiji je stav prema BiH nazvao "ostrašćenim i navijačkim".

Dodik je ocenio i da EU ima "ozbiljan problem“, jer njene sve članice neće podržati uvođenje sankcija.

On smatra da situaciju u BiH treba rešavati u okviru priprema za izbore i u vezi sa izmenama Izbornog zakona.

Dodik je rekao da SNSD razume zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS), odnosno da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se u potpunosti uvaži njihova konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

"Mi ne razumemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda“, istakao je on.

Dodao je da takav politički koncept ne daje dugoročnu stabilnost BiH, već on u tome vidi "bolesnu političku ambiciju bošnjačkih političara koji hoće da naprave državu za sebe“.

"Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma, koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe", rekao je Dodik.

Izvor: alo region

Komentari(0)

Loading