DODIK NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: Srpska ostaje neutralna po pitanju Ukrajine

Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta“, rekao je Dodik.

DODIK NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: Srpska ostaje neutralna po pitanju Ukrajine
Printscreen/Youtube

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, sa kojim je razgovarao o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.

„Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu, prenosi RTRS.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Jedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno belim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini“, poručio je Dodik.

Dodik je komentarisao i izjavu Kristijana Šmita nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, da Dodik nije dostojan pozicije koju obavlja i da treba da ide u političku penziju.

„On će određivati ko ide u političku penziju. On je nedostojan da ja njega komentarišem. Ja 18 godina pobeđujem na izborima, a on je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji sastaće se i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.
Protokolom je planiran radni doručak Dodika sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Na forumu učestvuje i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović , kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Dodik i Džaferović , prema programu samita, obratiće se u subotu, 12. marta, u okviru panela lidera „Budućnost BiH“, najavljeno je iz Predsedništva BiH.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading