ISPRAVKA: Teorija zavere: Nato ne sprema otmicu Milorada Dodika

Navodi da je NATO u poslednjih nekoliko dana ojačao svoje borbene efektive u BiH i da u prilog tome ide i činjenica da se u poslednjih dana intenziviralo delovanje američke vojno-transportne i izviđačke avijacije nad teritorijom BiH predstavlja dezinformaciju.

ISPRAVKA: Teorija zavere: Nato ne sprema otmicu Milorada Dodika
EPA

Javni mediji Novinska agencija Republike Srpske (Srna) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i još neki regionalni mediji preneli su teoriju zavere da NATO planira otmicu Milorada Dodika, prvobitno objavljenu na opskurnom portalu sumnjive vlasničke strukture. Navedenu vest za koju je analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno da je teorija zavere i lažna vest, preneo je i naš portal Ragion.alo.rs te je shodono navedenoj analizi dobio ocenu širenje dezinformacija, spinovanje i teorija zavere.

UTVRĐENE ČINJENICE:

U članku portala IN4S ne navode se nikakvi dokazi za tvrdnje koje se u njemu iznose. Autori/ce članka pozivaju se na anonimni izvor, ne pružajući pri tome bilo kakve dokaze da je reč o stvarnom, kredibilnom izvoru koji bi mogao imati uvid u “tajne operacije” NATO-a.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako se navodi na web stranici Medijska pismenost, koju uređuje Raskrinkavanje, ukoliko se tvrdi da je određenom događaju “svedočio anonimni izvor” i niko drugi, takva informacija je, zapravo, neproverljiva, odnosno nemoguće je dokazati da li je istinita ili neistinita, a u najvećem broju slučajeva, iza neproverljivih informacija se uglavnom kriju lažne vesti, kojima “anonimni izvor” služi samo kao pokriće.

Tvrdnja da je NATO “pojačao borbene efektive u Bosni i Hercegovini”, kao i tvrdnja da su “registrovani svakodnevni provokativni pokreti kopnenih snaga NATO”, netačne su.

Kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja od 11.3.2022. godine, EUFOR je nakon početka invazije na Ukrajinu pojačao svoje prisustvo u BiH, poslavši dodatnih 500 vojnika na teritoriju ove zemlje. Pojedini mediji netačno su tvrdili da je ovo pojačanje poslao NATO.

Tvrdnja crnogorskog portala IN4S da NATO sprema napad na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao i da bi otmica bila realizovana prepadnom akcijom kopnenih snaga Alijanse uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionskim letom NATO-a nasilnim putem prebacio u neku od trećih zemalja, predstavlja teoriju zavere, jer ne postoji ni jedan dokaz koji bi potvrdio takve navode.

Izvinjavamo se svojim čitaocima zbog prenošenja neproverenih informacija. Prvobitna vest na našem sajtu u kojoj se tvrdilo da NATO sprema otmicu Milorada Dodika je izmenjena, sporni delovi u kojima stoje lažne tvrdnje su ukonjeni.

 

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading