SVET SE PROMENIO: Otvoren peti “Jahorina ekonomski forum“

"Republika Srpska je bila na dobrom putu da izađe iz postkovid krize, ali onda se dogodio rat u Ukrajini koji je izazvao ekonomski cunami. Svijet se nepovratno promijenio i male ekonomije poput naše moraju tražiti način kako da se prilagode," poručeno je danas s Jahorine gdje je svečano otvoren peti „Jahorina ekonomski forum“.

SVET SE PROMENIO: Otvoren peti “Jahorina ekonomski forum“
Printscreen/Youtube

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je u uvodnom izlaganju da nije smatrao da može da nas snađe nešto teže od pandemije.

"Sad vidimo da postoji i veće zlo,"  naveo je Višković.

Institucije Srpske, dodao je, učiniće sve da skupa sa privrednicima, prebrode i ovu krizu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Treba da radimo kao i dosada i daćemo odgovore na sva dešavanja. Mnogi su bili skeptici da ćemo preživjeti i koronu, prognozirali su nam ekonomski sunovrat, a mi smo sve stabilniji i sve bolji," naveo je Višković.

Mi ćemo skupa sa poslovnom zajednicom da kreiramo mere, dodao je Višković i istakao da je Vlada krajem prošle godine donela set zakona koji je predviđao povećanje plata i penzija, ali da smo u drugom kvartalu doživeli da inflacija „pojede“ taj rast.

"Zato ćemo kreirati novi set zakona koji će regulisati tu oblast," kazao je Višković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važno razgovarati u periodu kada se Zapad transformiše.

"Niko ozbiljan danas ne misli da je sukob u Ukrajini sukob Rusije i Ukrajine. U pitanju je globalni sukob u kojem je Ukrajina kolateralna šteta," naveo je Dodik.

Ozbiljna borba koja predstoji je, dodao je Dodik,  borba za sirovine. Istakao je da su resursi eksploatisani, a broj ljudi na planeti je povećan.

"Ostaje nam da se povučemo u naš mikrosvijet i vidimo kako ćemo se prilagoditi. Mi se trudimo da damo naše odgovore, da očuvamo stabilnost javnih finansija, da generišemo što je više moguće javnih poslova," rekao je Dodik najavljujući intenziviranje gradnje autoputeva u Srpskoj.

Istakao je da je naša prednost nesumnjivo električna energija što je oblast u kojoj postoji prostor za još bolje rezultate.

"BiH nema nikakvu ekonomsku politiku," naveo je Dodik podsetivši da nije usvojen ni budžet za ovu godinu.

Na forumu će biti održano jedno plenarno predavanje i 14 panela sa više od 100 učesnika. Teme panela su energetska tranzicija, digitalna transformacija, perspektiva tržišta radne snage, a biće otvoreno i pitanje pozicije BiH prema inicijativi „Otvoreni Balkan“

Forum je okupio više od 500 učesnika iz cijelog regiona, ali i Francuske, Španije i niza drugih evropskih zemalja kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentari(0)

Loading