ZMIJE ZAVELE STRAH U OVOM MESTU: Otrovnice na pragovima kuća

Radnici Javne ustanove "Ekologija i bezbednost" Trebinje su u maju, ispred i u objektima u prigradskim naseljima, uhvatili i na bezbedan način uklonili tri zmije.

ZMIJE ZAVELE STRAH U OVOM MESTU: Otrovnice na pragovima kuća
Shutterstock

- Sve tri smo uhvatili na hvataljku koja služi za tu namenu, jer su dve bile poprilično dugačke. Sve smo ih nakon uklanjanja pustili žive u prirodu - izjavio je Mišo Pamučina iz JU "Ekologija i bezbednost".

Jedna od ove tri zmije, dužine oko metar i po, već je bila ušla u prizemnu kuću u predgrađu Trebinja, druga je pronađena u blizini jedne trebinjske javne ustanove, dok je treća uklonjena takođe u blizini kuće, navode Nezavisne.

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz ove firme, u celoj Hercegovini već izmilele po kamenjaru, gde se sve češće susreću otrovnice poskoci i šarke, koje u ovo doba godine, nakon zimskog mirovanja, imaju u sebi najviše otrova.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

I trebinjski lekari su uputili upozorenje građanima da budu na oprezu, naročito prilikom boravka u prirodi.

Direktorka Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže da je od početka godine zabeležen jedan ujed zmije te da imaju dovoljne količine seruma.

- Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine, a pacijent je zbrinut, dat mu je serum protiv ujeda zmija, potom je preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom, prenela je Mićunovićeva.

Napominjući da seruma ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice jer ga nije bilo moguće nabaviti, ona kaže da su se na vreme obezbedili, s obzirom da to da leto, a u tom periodu se zabeleži i po nekoliko ujeda.

Ni to, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da se takvih ujeda zabeleži maksimalno tri do četiri i da Bolnica Trebinje pokriva široku regiju koja je gotovo isključivo kraško područje.

Mićunovićeva dodaje da srećom do sad nije zabeležen nijedan ujed sa smrtnim ishodom.

 

Izvor: Telegraf

Komentari(0)

Loading