MILORAD DODIK POSLE SASTANKA SA LIZ TRAS: BiH je nefunkcionalna i propala

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku članova Predsedništva sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras da je BiH nefunkcionalna i propala zemlja.

MILORAD DODIK POSLE SASTANKA SA LIZ TRAS: BiH je nefunkcionalna i propala
EPA

"Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno mešanje, pa i njihove /britanske/ vlade, te da je /bivši visoki predstavnik u BiH/ Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade", istakao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

"Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Alti rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbjednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča /specijalnog izaslanika za zapadni Balkan/ koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovdje treba nekoga da brani - istakao je on.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao "ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore".

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

"Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

"Ja sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Verujem da će promeniti stav ako bude dosljedno čitala", naglasio je Dodik.

Izvor: RTRS

Komentari(0)

Loading