ANALITIČARI O NAJAVLJENOM SASTANKU DODIK – PUTIN: Srpska će trpiti posledice!

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider SNSD, najavio da se uskoro sastaje s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, a potom i s Vladimirom Putinom lično, analitičari ovaj njegov potez ocenjuju kao krajnje rizičan.

ANALITIČARI O NAJAVLJENOM SASTANKU DODIK – PUTIN: Srpska će trpiti posledice!
Printscreen/Youtube

Niko se nije nadao da će kratki govor, koji je Milorad Dodik juče održao povodom otvaranja rekonstruisanog regionalnog puta Jezero Šipovo, podići toliku prašinu.

Ali, niko se nije nadao ni da će baš tu okupljenom narodu obznaniti da će se utorak u Beogradu sastati sa Lavrovom, a 17. juna u Sankt Peterburgu s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Kako ove najave komentarišu analitičari?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Izabrao stranu

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Uprkos silnih ponavljanja da BiH treba da bude neutralna i da se drži po strani u “konfrontaciji velikih sila”, ovim najavljenim sastancima Milorad Dodik je jasno i javno izabrao stranu, ocenjuje politička analitičarka Tanja Topić.

– Do sada je Dodik između redova podržavao Rusiju i Putina, sad to čini glasno i javno. Mislim da to u ovim geopolitičkim odnosima može naneti više štete nego koristi. Pribojavam se da će biti problema, koji će se sručiti pre svega na na leđa Republike Srpske i njenih građana – ocenjuje Topićeva.

Dodaje da su maske definitivno pale, sada kad se, bez ikakvog sagledavanja mogućih posledica, povlače ovakvi potezi.

– Sasvim sigurno da je podsticaj za ovako jasno svrstavanje u Banjaluku došao iz Rusije – zaključuje Topićeva.

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović je još rigidniji u oceni poteza Milorada Dodika.

Podseća da je Dodik najavio i govor ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u Narodnoj Skupštini RS. Najavljeni razgovor s Lavrovom, kao i Dodikova najava da će “uspjeti da razgovara s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom na sajmu u Peterburgu”, samo je “nastavak akcije”, smatra Aćimović.

– Član Predsedništva BIH Milorad Dodik je najavljenim akcijama jasno donio odluku da želi da pridruži Bosnu i Hercegovinu grupi koja obuhvata Južnu Osetiju, Abhaziju, Lugansku i Donjecku Republiku – ističe Aćimović za Srpskainfo.

On se pita da li to znači da će u BiH početi regrutacija stanovništva za rat u Ukrajini, kao što se trenutno regrutuju iz tih regija.

Opasnost

Draško Aćimović ističe da Dodikovi potezi nameću niz pitanja.

– Da li je to njegova lična odluka da podrži agresiju na tuđu zemlju ili odluka Milorada Dodika kao predsednika političke partije ili člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske – pita se Aćimović.

Dodaje da najavljeni sastanci mogu potpuno udaljiti BiH od Evrope.

– Ako se Dodik s najvišim ruskim zvaničnicima sastaje u svojstvu člana Predsedništva BiH, tim činom se BiH odrekla Evrope i sve što će uslediti ne treba da bude više nikakvo iznenađenje za građane – poručuje Aćimović.

Dodaje da građani BiH treba da se zapitaju da li žele ići ratovati u tuđu zemlju.

– Da li u momentu kada stotine hiljada građana nema mogućnost da preživi zbog nenormalnog rasta cena hrane i energenata oni žele da se uključuju u rat i da ponovo preživljavaju sankcije i nesreću – pita Aćimović.

Dodaje da bi Dodik, koji nije pitao građane šta žele, mogao građane cele BiH uvesti u najveću krizu posle rata.

– Mnogo je pitanja vezanih za ovaj ulazak u direktni konflikt, a jedno od pitanja je da li 22 deklaracije, potpisane od strane BiH protiv agresije na Ukrajinu, ovim Dodikovim potezom postaju ništavne – zaključuje Draško Aćimović.

 

Izvor: Srpskainfo

Komentari(0)

Loading