AUSTRIJSKI PARLAMENT: Poslanici žele rezolucijom da osude "genocid" u Srebrenici

Na 27. godišnjicu masakra u Srebrenici austrijski parlament želi zvaničnom rezolucijom da osudi "genocid" nad, kako se navodi, 8.000 osoba.

AUSTRIJSKI PARLAMENT: Poslanici žele rezolucijom da osude "genocid" u Srebrenici
Printscreen/Youtube

"Potpisani poslanici osuđuju najoštrije genocid u Srebrenici i jasno poručuju da se takav stravičan zločin nikada više ne sme dogoditi", navodi se u rezoluciji Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske stranke (SPO) i NEOS-a.

Poslanici Rajnhold Lopatka (OVP), Eva Ernst-Džiedžuic, (Zeleni), Harald Troh (SPO) i Helmut Brandšteter (NEOS) poručuju da je za osiguranje miroljubive budućnosti i prosperitetne koegzistencije, neophodno da se svi politički predstavnici - bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta - suoče sa "ovim najmračnijim poglavljem istorije i priznaju prošlost".

Oni su pozdravili odluku bosanske vlade da 11.juli proglase nacionalnim Danom žalosti.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije se priključila rezoluciji, koja će biti predata najpre Spoljnopolitičkom odboru na usvajanje, pre nego što se o njoj bude glasalo na sednici parlamenta.

Ernst-Džiedžuic, koja je inicirala ovu rezoluciju, izrazila je zadovoljstvo što je po prvi put u Austriji uspelo da se podnese rezolucija osude genocida u Srebrenici podržana od četiri stranke.

Najavila je da će sa poslanicom Bedranom Ribo prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici i izrazila nadu da će parlamenti drugih evropskih zemalja slediti primer Austrije.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading